Kínos lépések

Török Erna

2019. április 16., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szaladunk az autóbusz után. Elviselhetetlen fájdalmat érzek a jobb lábamban. Már egy lépést sem tudok tenni. Haza kell menni, most azonnal. Feltört a cipő.

Túl szűk volt a cipő, de nagyon tetszett. A másiknak magas a sarka, mégsem ilyen éktelenül fájdalmas a viselése.

Mi történik? Megnőtt a lábam? Úgy tűnik, végleg felhagyhatok a széppel, de kényelmetlennel, helyette azt a „másfajtát” kell majd megvenni – a kényelmeset, széles kerek vagy szögletes orrút. Vagy azt a két és fél számmal nagyobb csónakszerű darabot. Esetleg egy gyógycipőt.

– Hogy is gondoltad, hogy ebbe belefér a lábad? Nézd már meg, hogy jóval több helyre van szükség a lábujjaidnak mint amennyi ebben a cipőben van – szólt rám az ismerősöm, amikor egy hosszabb utazás során fájdalmak között vergődtem.

Pedig felkészültem. Két lábbelit vittem: egy piros bőrcipőt, alacsony sarokkal, és egy barna lapos talpú, szűk orrú, antilop bokacsizmát.

Az előzőre azért esett a választás, mert csodák csodájára még sohasem törte fel a lábam – mindeddig – és mert puha, piros színű bőr fedi. Viszont az utazás előtt pár nappal egy másik végzetes cipőválasztás folytán, sebes lábbal indultam a hosszú sétákat előrevetítő programra. Ezért a jobb lábam állapotára nézve bármilyen anyag érintése keserves következményekkel járt már ekkor.

(Illusztráció - Pixabay.com)

A barna fordított-bőr csizmát azért vettem meg, hogy legyen egy lapos, kényelmes lábbelim, ami mindenhez felvehető. De hiába próbálgattam az üzletben a kényelmesebbnél kényelmesebb, széles orrú lábbelire hasonlító tornacipőket, egyik sem tetszett annyira, mint annak a spicces formának a látványa, amit ez a kínzóeszköz nyújtott a tükörben. Meg hát az eladó is mondta, hogy ez áll jól. S oly fontos dolgokkal voltunk mindketten elfoglalva, mint amilyen a nadrág hossza és a lábbeli színárnyalatainak megfigyelése a napon, a sötétben, valamint mesterséges fény mellett. Egyikünk sem gondolt az ezt követő két hónapos fájdalomsorozatra, a ragtapaszmárkákkal való kísérletezésre, a vattacsomókra és a háromféle puha zoknira.

– A legtöbb cipőnek időre van szüksége, hogy kicsit megnyúljon és hogy tökéletes mértékben a lábfejhez simuljon. Ezt nem igazán lehet siettetni, sajnos… – meséli a boltban az eladó.

Igen, kínkeserves szenvedésre ítéltetve élni, míg betöri az ember a cipőt. Türelemmel kell viseltetni az új cipő iránt, fokozatosan kell össze szoktatni a lábat és a lábbelit. Az eladó bizalmasan egy trükköt is megosztott velem, annak érdekében, hogy minél előbb megnyúljon a cipő. Persze, mindketten tudtuk, hogy mindez csupán illúzió. De neki jól esett, hogy tanácsot adhat fiatalabb és tapasztalatlanabb nőtársának, én pedig tiszteletből végighallgattam. Elmondta ugyanis, hogy a fájdalom rövidítésének titka csupán egy nejlonzacskóban rejlik, amit megtöltünk vízzel, beletesszük a cipőbe majd pedig elhelyezzük a hűtőben cipőstül. Kicsit később kivesszük, felhúzzuk a lábbelit egy vastag zoknira és teszünk benne néhány lépést…

Ilyen dolgokról beszélgetünk a készséges eladóval az üzletben, miközben dobozba csomagolja a csodálatos velúr lábkalodát. A gond az, hogy végül a láb dönti el, hogy jó-e a cipő, hiába áll jól a hajunkhoz vagy a nadrághoz a lábbeli.

A laza velúr és a kicsi piros miatt végül gyötrelmes helyzetben találtam magam egy külföldi metropolis méregdrága bevásárlóközpontjában. Végül a fájdalom győzött. Választhattam: vagy mezítláb megyek a hotelig vagy veszek egy pár borsos árú, széles orrú tornacipőt.

Az útitársam, vagyis a fitnesz- és „kényelmes lábbelik szakértője”, a fenti kérdést követően segített a vásárlásban. S így történt, hogy megvettem az első tornacipőmet, amely kerek és széles orrú, ezért a sarkamból sem kell semennyit levágni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége