2024. április 19., péntek

Vállalás és közösség

Törökkanizsán az EP-választás tétjéről

Az európai választás nekünk, magyaroknak arról szól, hogy esetlegesen létre fog-e jönni egy „európai egyesült államok”-szerű politikai képződmény, ami a mi vonatkozásunkban aggályokra adhat okot – fogalmazott Sztantity Szebasztián politológus, fiatal vállalkozó a VMSZ szervezésében csütörtök este a törökkanizsai könyvtárban megtartott közösségi találkozón. A kampányrendezvényen arra igyekezett rávilágítani, hogy az olyan meghatározó témákban, mint a családtámogatás, a gazdaságfejlesztés, miért olyan fontos, hogy továbbra is Budapesten szülessenek döntések, és ne Brüsszelben.

Dr. Mészáros Zoltán, Sztantity Szebasztián és Ótott Róbert a közösségi találkozón(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Dr. Mészáros Zoltán, Sztantity Szebasztián és Ótott Róbert a közösségi találkozón(Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Brüsszelben nagyon sokan nem ismerik például a nemzeti kisebbségek fogalmát, ezért kiegyenlítik a nemzetiség és az állampolgárság fogalmát. Ha lesz egy „európai egyesült államok”, és mondjuk a terület- és gazdaságfejlesztési pénzeket brüsszeli központtal fogják szétosztani – ez egyébként csak esetleges –, akkor az történhetne, hogy Brüsszel nem fogja érteni, Magyarország miért küldene ide fejlesztési pénzeket, hiszen ez Szerbia. A másik probléma a migráció kérdése. A nyugat-európai általános szemlélet szerint nem baj, ha alacsonyabb a népességszaporulat, majd a bevándorlók betöltik a munkahelyeket. Ezzel szemben a magyar álláspont az, hogy a családokat mint a társadalom alapegységeit támogatni kell. Ez a két dolog a fő tétje annak, hogy az európai uniós választás hogyan fog alakulni, vagyis nagyon fontos, hogy mi, vajdasági magyarok is éljünk a szavazati jogunkkal, hiszen a jövőnk a tét.

Ótott Róbert, a mezőgazdasági titkárság titkárhelyettese a rendezvényen úgy fogalmazott, fontos a május 26-ai választáson erőt demonstrálnunk, majd elmondta, a VMSZ aktivistái segítenek kitölteni a regisztrációs űrlapot, és minden támogatást megadnak annak érdekében, hogy minél többen leadják a szavazatukat. Arról is beszélt, hogy mindenütt csődöt mondott az integráció, és a korlátlan bevándorlással párhuzamos társadalmak nőhetnek ki, amit a magyar kormány szeretne megakadályozni.

A közösségi találkozó harmadik előadója dr. Mészáros Zoltán történész volt, aki arra mutatott rá, a magyarság vállalást és közösséget jelent, majd úgy fogalmazott, sokszor nem könnyű a vállalás, de most nem olyan nehéz, mert Deli Andor személyében van politikai képviseletünk Brüsszelben, vagyis egyszerű a választás.