2024. április 25., csütörtök

Oktatási börze és nyílt nap

Topolyai, szabadkai és zentai középiskolák mutatkoznak be a Mezőgazdasági Iskolában

Hétfőn oktatási kiállítás keretében mutatkoznak be Topolya, Szabadka és Zenta község szakközépiskolái a Mezőgazdasági Iskolában. A 10 óra 30 perctől 12 óra 30 percig tartó rendezvény egyben a házigazda tanintézmény nyílt napja is lesz, amelyre az érdeklődő végzős általános iskolások mellett a szülőket is várják.

-Tanintézményünkön kívül Topolyáról bemutatkozik még a Sinkovics József Műszaki Középiskola, valamint a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola. Szabadkáról négy középiskolát várunk vendégségbe, az oktatási börzére érkezőknek az Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, a Politechnikai Iskola és a Vegyészeti-Technológiai Iskola küldöttsége igyekszik tájékoztatni a szeptemberben nyíló szakaikról. További két középiskola jelezte még részvételi szándékát az oktatási kiállításunkon Zentáról, az Egészségügyi Középiskola és a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola – nyilatkozta Tóth Tibor igazgató. Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat topolyai kirendeltsége is képviselteti magát a Mezőgazdasági Iskola regionális jellegű oktatási kiállításán.

A végzős általános iskolások a régiónkban szeptembertől nyíló középiskolai szakokról is informálódhatnak az oktatási börzénken, illetve információt kaphatnak a munkaerőpiaci állapotokról, igényekről. Ez utóbbi fórum nyitott lesz pályakezdő, végzős középiskolásaink számára is.

A nyílt nap ad lehetőséget arra is, hogy megejtsék az immár hagyományos Föld-napi rendezvényt is.

-Évről évre igyekszünk minél több fát elültetni, nem csak a Föld napja alkalmából. Ennek a megmozdulásnak a figyelemfelhívó jellege miatt is törekszünk a diákok körében népszerűsíteni a faültetés fontosságát. Ehhez kapcsolódóan tanulóink rendezik majd a terepet az iskola környékén. A Föld napjához kapcsolódóan irodalmi és képzőművészeti pályázatot is megjelentettünk, a nyílt napon hirdetünk eredményt – mondta el az igazgató, és arról is szólt, hogy a tornaterem mellett helyet kapott sportvetélkedőkön kívül más jellegű szaktudásukkal kapcsolatban is bizonyíthatnak a diákok.

-Traktorhajtó, illetve magfelismerő versenyt szervezünk tanulóink részére, vagy például az élelmiszer-ipari technikusaink  palacsinta- és pljeskavicasütésben bizonyíthatják rátermettségüket. De hogy ne minden csak a szakmákról szóljon, sakkversenyt is indítunk azoknak a tanulóinknak, akik ismerik és űzik ezt a komoly hozzáállást igénylő sportot – tette hozzá Tóth Tibor.

A község végzős általános iskolás tanulóinak szervezett buszjáratokat  biztosítanak a rendezvényre.

-Vendégeinknek lehetőségük lesz megtekinteni iskolánk tantermeit,  felszereltségét, illetve igény szerint a tangazdaságunkat is meglátogathatják. Vendégül látjuk az oromhegyesi AgroTECH vállalatot, amely az általuk forgalmazott eszközök felhasználásával traktorbemutatót tart a gyerekeknek, illetve lehetőség is lesz kipróbálni ezeket a korszerű munkagépeket – mondta Tóth Tibor, az oktatási börzével kapcsolatban, és azt is elárulta, hogy a diákoknak alkalmuk lesz megtekinteni a topolyai diákotthonon folyó építkezési munkálatokat is.

-Nagy reményt fűzünk a diákotthonhoz, az ígéretek szerint jövő szeptembertől már birtokukba vehetik a tanulók, s ez számunkra  fontos momentum lesz. Iskolánkban, Topolya község legnépesebb oktatási intézményében, 580 középiskolás tanul, illetve diákjaink 80 százaléka naponta ingázik lakóhelye és a Mezőgazdasági Iskola között. Abban bízunk, hogy a kollégium több leendő tanulónk számára teszi vonzóbbá a továbbtanulást tanintézményünkben – zárta gondolatát a topolyai Mezőgazdasági Iskola igazgatója.