2024. április 26., péntek

Sikeres gazdaságfejlesztés

A választáson való részvételre buzdítottak Adán

Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címmel tartott közösségi találkozót a Vajdasági Magyar Szövetség csütörtök este Adán a községháza dísztermében. A rendezvényen a vajdasági gazdaságfejlesztési program eredményeiről, a Prosperitati Alapítvány tevékenységéről és a közelgő európai parlamenti választás jelentőségéről beszélt a párt két tisztségviselője, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány igazgatója.

Juhász Bálint és Pásztor Bálint a Fidesz–KDNP-lista mellett kampányolt(Csincsik Zsolt felvétele)

Juhász Bálint és Pásztor Bálint a Fidesz–KDNP-lista mellett kampányolt(Csincsik Zsolt felvétele)

Mindketten az EP-választáson való részvételre buzdították a vajdasági magyar választókat, akiktől azt kérték, szavazatukkal támogassák a nemzeti érdekeket, köztük a határon túli magyarokat segítő és a nemzetek Európáját képviselő Fidesz–KDNP listáját, Orbán Viktor magyar miniszterelnök programját, valamint Deli Andor EP-képviselőjelöltet, aki már az elmúlt öt évben is sokat tett a vajdasági magyarságért az Európai Parlamentben.

A közösségi találkozón Tóbiás József, a VMSZ Ada községi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Juhász Bálint beszámolt a vajdasági gazdaságfejlesztési program eredményeiről és azokról a tényezőkről, amelyek lehetővé tették a program elindítását, köztük kiemelte a VMSZ ötletadó szerepét, a magyar kormány támogatását, valamint a Magyarország és Szerbia közötti jó viszonyt. Elmondta, hogy a VMSZ szakemberei által kidolgozott gazdaságfejlesztési program olyannyira sikeres, hogy már más határon túli közösségekben is alkalmazzák, ezáltal a nemzetpolitika új eszközévé vált. A Prosperitati Alapítvány révén az elmúlt három évben 250 millió euró támogatáshoz jutottak a vajdasági magyar vállalkozók, gazdálkodók és családok. A körülbelül 11 500 pályázat közül 10 500 sikeres volt. Ebből 23 nagy léptékű és 166 közepes léptékű fejlesztés valósult meg, illetve több mint 10 000 kis összegű támogatás. Az utóbbiak között több mint 600 falusi házvásárlás, több mint 1000 mikro- és kis családi vállalkozás támogatása, 57 turisztikai projektum és közel 8000 kis értékű mezőgazdasági fejlesztés. Emellett támogattak 344 kezdő vállalkozást és 220 földvásárlási projektumot, ami 560 hektárnyi föld megvásárlását jelentette. Juhász Bálint elmondta, Ada községben 810-en pályáztak és 754-en nyertek. Ez közel 2 milliárd dinárnyi beruházást jelent, amiből 933 millió dinár a támogatás.

Pásztor Bálint kijelentette, hogy az elmúlt száz évet vizsgálva talán most a legjobb és legkönnyebb magyarnak lenni ezen a vidéken. Soha ennyi lehetőséggel nem élhetett a vajdasági magyarság, hiszen a szerbiai és az EU-s forrásokon kívül számíthatnak a gazdaságilag megerősödött anyaország sokrétű támogatására. Megemlítette egyebek mellett a babakötvényt, az oktatási-nevelési támogatást, az ösztöndíjrendszert, az Európa Kollégiumot, a Prosperitati Alapítványt, amelyen keresztül Ada településre 5,2 millió euró vissza nem térítendő támogatás került, ez számottevő tőkeinjekciót jelent a helyi magyarságnak. Pásztor Bálint hangsúlyozta, a gazdaságfejlesztési program folytatódik, hiszen a VMSZ együttműködése a magyar kormánnyal, a Fidesszel töretlen, ugyanakkor a párt a szerb kormánykoalíció megbecsült tagjaként is eredményesen képviseli a vajdasági magyarság érdekeit.