2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÓ-EB, BUKAREST

Elmaradt a Nemes-bosszú

Tegnap Bukarestben megkezdődött az Eb első kötöttfogású napja, és szerbiai részről hárman léptek a küzdőtérre. A legnagyobb érdeklődéssel természetesen a világbajnokunk, Nemes Viktor (77 kg) szereplését vártuk, de hiába szurkoltunk csak és kizárólag azért, hogy kerülje el az „orosz ágat”, ez nem sikerült, s a tavalyi, Kaszpijszkban megtartott kontinensbajnokság döntős ellenfelével, az egyébként kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Roman Vlaszovval már a negyeddöntőben összefutott. Tavaly a szibériai 5:1-re nyert, s bár ez az összecsapás sokkal szorosabb volt (5:3), Vikinek ezúttal sem sikerült túljutnia rajta, így ő a vigaszágon folytathatja. Az „orosz átok” tehát tovább tart: emlékeztetőül, az októberi világbajnokságon nem Vlaszovot, hanem Alekszandr Csekirkint indította a világ legnagyobb birkózónemzete, s a nyitófordulóban 2:1-re lepte meg a zentait, aki végül bronzérmes lett…

Nikolaj Dobrev (87 kg) sem birkózott rosszul, de óvatlan volt. A negyeddöntőben ugyanis ő kezdeményezett többet, de dobásait rendre megkontrázta a litván Eividas Stankevicius, így a meccs végére kétszer úgy magára húzta a honosított bolgár, hogy a második ilyen alkalommal a balti be is tusolta.

Kolompár Szebasztiánnak (55 kg) nem lehetett volna a rajon nehezebb ellenfele, hiszen az azeriek aktuális világ- és Európa-bajnokát, Eldaniz Azizlit kapta, s az is csoda volt, hogy majd két percet kibírt ellene. Szebi sajnos a vigaszágon sem folytathatja, hiszen az azeri az elődöntőben váratlanul kikapott az orosz Kabalojevtől.

A magyarok közül csak Szilvássy Eriknek (87 kg) volt esélye a vigaszágra, mert a nyolcaddöntőben aratott szép győzelem (6:3 a bolgár Dimitrov ellen) után a negyeddöntőben az aktuális világbajnok Beleniukra futott, tisztesen helytállt, de kikapott (1:3), ám a színes bőrű ukrán „magával húzta”.

Ma a 60, 67 (Nemes Máté első ellenfele az észt Bolunov), 72 (Nagy Szebasztián első ellenfele a horvát Etlinger) és a 97 (Mihail Kajaia első ellenfele az orosz Evlojev) kilós súlycsoportok következnek.

Európa-bajnokok, nők, 50 kg: Okszana Livacs (ukrán). 55 kg: Irina Huszjak (ukrán). 59 kg: Biljana Dudova (bolgár), … 5. Galambos Ramóna (magyar). 68 kg: Alla Cserkaszova (ukrán). 76 kg: Yasemin Adar (török), … 3. Németh Zsanett (magyar).