2024. április 24., szerda

Ismét pompáznak a királynői lakosztályok

Háromévi alapos restauráció után az eredeti színárnyalatokkal várják a látogatókat a versailles-i kastélyban a francia királynék híres lakosztályai. Április 16-ától két kiállítás mutatja be a XVI. Lajost a nyaktiló alá követő Mária Antónia és az elfeledett Leszczynska Mária, XV. Lajos hitvese, valamint Maintenon asszony, XIV. Lajos morganatikus felesége életét.

Ezekben a lakosztályokban 107 év alatt 19 francia királyi gyermek látta meg a napvilágot, három királyné és két trónörökös-feleség élt. XIV. Lajos 1682-ben költöztette ide az udvart, és innen menekült el a királyi család a forradalom alatt, 1789-ben.

A Tükörgaléria melletti királynéi lakosztályok 2016 óta zárva voltak, ami nagyon zavarta az évi mintegy 8 millió látogatót, tekintettel a Mária Antónia iránti érdeklődésre. A bronztevéken álló, úgynevezett szultánák órája, Mária Antónia híres mellszobra és Élisabeth Vigée Le Brun híres vászna – amely a királynét három gyermekével ábrázolja egy üres bölcső mellett – ismét a Királyné hálószobáját díszíti.

Helyreállították a Leszczynska Mária részére készített rokokó falfestményt is. A vastag rétegek mögé rejtőzött trompe-l'oeil (szemfényvesztő festészet), visszanyerte árnyékhatásait, kényes kékesszürke színét, amelyen az aranyozott reliefek, indák, ablakkeresztfák illúziói kirajzolódnak.

Francois Boucher-nek a királyné erényeit jelképező szürke színeiről sikerült eltávolítani a sárga hatást keltő, az idők során oxidálódott átfestéseket és lakkokat.

Leszczynska Mária művészi ízlését menyének, a trónörökös feleségének szomszédos lakosztályában megnyíló kiállítás mutatja be. A tapintatos és finom ízlésű lengyel asszony 42 évig élt Versailles-ban, számos műalkotást rendelt. Egy másik kiállítás Maintenon asszonyt mutatja be a „majdnem királynéról”, Paul Scarron író özvegyéről, XIV. Lajos későbbi titkos, odaadó hitveséről készült – nem ritkán rosszindulatú – ábrázolások révén.