2024. április 25., csütörtök

Monokristályöntvényt is gyártanak majd

Hatalmas fejlesztések az adai precíziós öntödében – Felívelőben a sugárhajtású repülőgépmotorok alkatrészgyártása

Az adai precíziós öntöde, az LPO (Livnica Precizni Odlivaka) sugárhajtású repülőgépek motorjához gyárt alkatrészeket az európai és amerikai piacra. Az 1970-es években alapított adai céget 2003-ban vásárolta meg a repülőgépiparban érdekelt izraeli Bet Shemesh Engines Ltd cég. Majd két éve az izraeli vállalatot az adai öntödével együtt felvásárolta az izraeli FIMI befektetési társaság, amely az izraeli Carmel Forge Ltd. cég megvételével létrehozta Bet Shemesh Engines Groupot – tudtuk meg Maksó Attilától, az adai LPO igazgatóhelyettesétől. Kiemelte, hogy a befektetési társaság hatalmas fejlesztésekbe kezdett az adai cég termelési kapacitásának növelése érdekében. A keretterv szerint az üzemben 30 millió dollárt fordítanak 2022-ig az épületek kiépítésére, a berendezések és gépek beszerzésére, a korszerű technológia meghonosítására, valamint megháromszoroznák a dolgozók számát.

A gépi megmunkálás részleg hamarosan kibővül (Csincsik Zsolt felvétele)

A gépi megmunkálás részleg hamarosan kibővül (Csincsik Zsolt felvétele)

A múlt század 70-es éveiben alapított adai üzem kezdetben mikroöntödei eljárással precíziós öntvényeket gyártott az angol Rolls Royce cég technológiája alapján. Majd megkezdték a turbinalapátok öntését, ami napjainkban is az üzem gyártásának gerincét képezi.

Maksó Attila megjegyezte: a cég életében jelentős változást hozott, hogy 2003-ban megvásárolta az izraeli Bet Shemesh Engines Ltd cég.

– Az adai cégben kizárólag repülőgépmotor-alkatrészgyártás folyik. Nem végzünk szolgáltatást, nem gyártunk másfajta alkatrészeket, csak a sugárhajtású repülőgépmotorokba beépülő alkatrészeket. Az LPO megvásárlása utána a Bet Shemesh kihelyezte a termelésének egy részét a kedvezőbb viszonyok miatt. Ezt a fajta termelést viszont nem lehet csak úgy elkezdeni, mint a traktor után kapcsolható mezőgazdasági eszközök gyártását. A cég megvásárlása utáni időszakban csak azzal foglalkoztak, hogy megkapják azokat tanúsítványokat és olyan szintre emeljék a termelést, amivel kijuthatnak a piacra. Nagyon sok és szigorú tanúsítványra van szükség a repülőgépmotor-alkatrész gyártásában, hogy piaci résztvevővé válhasson a cég. Ez elég sokáig eltartott, túl nagy beruházások akkoriban nem történtek.

Maksó Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

Maksó Attila (Csincsik Zsolt felvétele)

Az öntőformák előkészítését végző robot (Csincsik Zsolt felvétele)

Az öntőformák előkészítését végző robot (Csincsik Zsolt felvétele)

Viszont két évvel ezelőtt a Bet Shemest céget és vele együtt az LPO-t megvette az izraeli FIMI befektetési társaság. Ez azzal foglalkozik, hogy felvásárolja a piacon a cégeket a gyógyszeripartól az építészeten és a repülőgép-alkatrész gyártáson át az IT-technológiáig. A menedzsmentjük beruházásokkal és nagyobb szerződések megkötésével növeli a cég kvalitását és gyártási kapacitását. Ez általában ötéves periódus jelent, majd ha úgy ítélik meg, hogy érdemes, akkor a céget értékesítik a világpiacon. A Bet Shemest és vele az LPO-t is ilyen céllal vásárolták fel. Az anyacégben pillanatnyilag 500 ember van, talán már több is. Tavaly megvásárolták még az izraeli Carmel Forge Ltd. céget, amely kovácsolt alkatrészeket gyárt túlnyomórészt a repülőgépiparnak. Így a cég neve Bet Shemes Engines Group lett, amelybe beletartozik a két izraeli cég és az LPO Szerbiában – közölte az igazgatóhelyettes, aki beszámolt az eddigi és a további tervezett beruházásokról, amiket a befektetési társaság hajt végre Adán.

– Tavaly 4,5 millió dollárt fektettek be a cégbe. Az idén 5,9 millió dollárt terveznek, ebből 2,9 millió dollárt a megmunkálási részlegen, a többit az öntödébe. Jövőre a keretterv szerint 8,5 millió dollárt terveznek, 2021-ben 6 millió dollárt, 2022-ben pedig 5,5 millió dollár van tervben. A tulajdonosok az ötéves periódus alatt összesen 30 millió dollárt fektetnek be a cégben az épületekbe, a berendezésekbe, a gépekbe és a technológiába. A mechanikus megmunkálásra az anyacégtől kapunk gépeket, ami nem emeli a befektetési összeget, de azzal is értéket tudunk előállítani. Az idei év legjelentősebb befektetése a gépi megmunkálás részleget érinti, amely most 1000 négyzetméteres épületben van.

Kézzel állítják össze az öntéshez szükséges viaszformát (Csincsik Zsolt felvétele)

Kézzel állítják össze az öntéshez szükséges viaszformát (Csincsik Zsolt felvétele)

A szigorú minőség-ellenőrzés a biztonságot szavatolja (Csincsik Zsolt felvétele)

A szigorú minőség-ellenőrzés a biztonságot szavatolja (Csincsik Zsolt felvétele)

Ehhez további 2000 négyzetméter lesz hozzáépítve, így októberig összesen 3000 négyzetméteresre növekszik a gyárcsarnok. A cégben jelenleg a termelés 6000 négyzetméteren folyik, de mire befejeződik az ötéves periódus, 16 000 négyzetméter lesz fedél alatt. Ebből a 6000 négyzetméter lesz a megmunkálás, a többi pedig az öntödei rész. Az öntöde fejlesztése is folyik, az idén épületeket húznak fel és újabb termelési vonal kerül tető alá. A legjelentősebb beruházás 15 millió dollárba kerül, amit egy újfajta öntöde megépítésére, felszerelése, és a termelés megindítására fordítanak. Ez egy speciális eljárású precíziós öntvény gyártását teszi majd lehetővé, amit monokristálynak hívnak. Ez az öntvény egy kristályból áll, szemben a többi öntvénnyel, amely több száz vagy ezer kristályból tevődik össze. Ezt ellenőrzött körülmények között öntik, hűtik, kezelik, majd egy magból indul el és fejlődik ki egy kristály. A repülőgépgyártásban ez fontos, mert ezek az alkatrészek sokkal erősebbek, valamint drágábbak a piacon, mert csak kevesen tudják legyártani. Ez a specifikus gyártás egyedülálló lesz a régióban – nyilatkozta az igazgatóhelyettes, aki szerint a piac felszálló ágban van, és jelenleg akkora a kereslet, hogy mindenki igyekszik a termelési kapacitását emelni. Kiemelte, hogy a cégben jelentősen növelik a dolgozók számát is.

Az elmúlt év elején még 100 alkalmazott dolgozott a cégben, ahol az év végére 150 főre emelkedett a számuk. Az idén 190 főre növelnék a dolgozók számát, jövőre újabb 60 embert vennének fel, majd a következő két évben 30–30-at. A fejlesztési ciklus végére az LPO dolgozóinak a száma 300–320 lenne. A béreket is emelték, amelyek az elmúlt évhez képest átlagosan 25 százalékkal növekedtek.

A LPO cégbe 30 millió dollárt ruháznak be 2022-ig (Csincsik Zsolt felvétele)

A LPO cégbe 30 millió dollárt ruháznak be 2022-ig (Csincsik Zsolt felvétele)

Az LPO megmunkáló részlege körülbelül 30 fajta repülőgép-alkatrészt gyárt, amihez a nyersanyag egy része a saját öntödéből származik, a többit a világpiacról szerzik be, valamint egyre több alkatrész gyártását fejlesztik. Az alkatrészgyártáshoz speciális nikkel bázisú, szuper ötvözetű anyagokat használnak, amelyet csak a megrendelőtől engedélyezett cégektől szerezhetnek be. Az elkészített alkatrészeket szériaszámmal látják el, mert a nyomon követhetősége nagyon fontos, és minden munkafázist dokumentálnak a megmunkálás kezdetétől, az erről készült dokumentumokat 10 évig őrzik.

Maksó Attila elmondta, hogy az LPO az anyavállalaton keresztül dolgozik az európai és amerikai piac két legnagyobb repülőgépmotor-gyártójának, a Rolls Royce-nak és a Pratt & Whitney amerikai, kanadai és mexikói cégeinek. Szállítanak a németországi MTU és a spanyolországi ITP vállalatnak, valamint együttműködnek az Oricone, a Siemens és a Mitsubishi céggel is. Kiemelte, hogy a cég forgalma 2018-ban 8 millió dollár volt, amiből 1,9 millió dollár volt a megmunkálás, a többi az öntöde részesedése. Az idei tervezett forgalom 12,5 millió dollár, a jövő évi 22 millió, 2021-ben 30, 2022-ben pedig 38 millió dollár lesz.