2024. április 25., csütörtök

Hétszáz állás várta a munkakeresőket

Állásbörzét szervezett pénteken a Galleria Szálló átriumában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézete. A rendezvényen összesen negyven munkaadó kínált mintegy 700 munkahelyet az érdeklődőknek, akik önéletrajzaikat átadva pályázhattak a munkahelyekre.

Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat vezérigazgatója elmondta, hogy évente több mint 70 állásbörzét szerveznek országszerte, melyen több mint kétezer munkáltató jelenik meg.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

– A munkabörzék sikerének következményeként könyvelhető el a munkanélküliség csökkenése. Az országban 569 ezer munkanélküli van, ami kevesebb az előző évhez viszonyítva. Szabadkán 20 százalékkal csökkent a munkanélküliség, ami annak tudható be, hogy a városban növekszik a munkát kínálók száma – mondta a vezérigazgató.

Srđan Samardžić, a Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja hangsúlyozta, hogy a város támogatja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tevékenységét.

Dušan Torbica, a foglalkoztatási szolgálat szabadkai igazgatója elmondta, hogy az észak-bácskai körzetben 8000 munkanélkülit tartanak nyilván, ebből 4800-at Szabadkán.

Milan Jerinkić, a Szabadkai Munkaadók Egyesületének elnöke azt nyilatkozta, hogy a városban a kivándorlás következtében hiányzik a szakképzett munkaerő.

– Tavaly ugyan megemelkedtek a fizetések a magánszférában, de idén csökkentek. A járulékok és az adó nagyon magas, ezért a munkaadók nem tudnak magasabb fizetést adni az alkalmazottaknak – mondta az egyesület elnöke.

A kiállítók a következő területeken kerestek munkaerőt: banki tanácsadó, gépészmérnök, villamosmérnök, termelési operátor, minőségellenőr, gépkarbantartó, fémesztergályos, villanyszerelő, lakatos, hegesztő, darukezelő, fémmarós, takarító, kereskedő, raktáros, sofőr, CNC-operátor, technológus, HR asszisztens, pénzügyi munkatárs, menedzser, informatikus.