2024. március 28., csütörtök

A szerb–magyar viszony múltja és jelene

A Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozója Kelebián

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében csütörtökön este közösségi találkozót tartottak Kelebián. Az esemény A multikulturalizmus csődje – miért fontos az erős nemzet? címet viselte. Az est folyamán Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke és Dudás Károly, a VMSZ tanácsának elnöke szólaltak fel, akik a vajdasági magyarság múltját és jelenét idézték fel, miközben olyan aktuálpolitikai kérdéseket érintettek, mint a május 26-án sorra kerülő európai parlamenti választások és a szerb–magyar együttműködés.

Magosi Zsuzsanna, Tomik Nimród és Dudás Károly (Fotó: Patyi Szilárd)

Magosi Zsuzsanna, Tomik Nimród és Dudás Károly (Fotó: Patyi Szilárd)

Az egybegyűlt közönséget Magosi Zsuzsanna, Szabadka polgármesterének tanácsadója köszöntötte, és bejelentette, hogy május 10-e és 23-a között a VMSZ aktivistái felkeresik azokat, akik szavazni tudnak az európai parlamenti választásokon, hogy segítsenek a levélszavazatokkal együtt járó adatlapok kitöltésében. Magosi Zsuzsanna rámutatott arra, hogy erre azért van szükség, mert az előző választásokon, amelyeken a kettős állampolgárok is részt vehettek, a levélszavazatok között sok volt a hibásan kitöltött adatlap. Emiatt pedig ezek a szavazatok érvénytelenek voltak.

Tomik Nimród történészként elemezte a szerb–magyar viszonyt. Kiemelte, hogy a magyarok és a szerbek már a középkor óta együtt élnek, de nem tud olyan időszakot mondani, amikor olyan jó lett volna a két nép viszonya, mint a jelenben. Rámutatott arra, hogy a két nép viszonyát korábban olyan tragikus és véres történelmi események határozták meg, mint Trianon, vagy éppen az 1944/45-ös magyarellenes partizán megtorlások. Ezekkel az eseményekkel korábban nem is lehetett foglalkozni. Tomik elmondta, hogy most számos kutatás foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, sőt Csúrogon emlékmű áll az ártatlan áldozatok tiszteletére, és megtörtént a közös szerb–magyar államfői főhajtás is. A magyar állam igyekszik az ottani szerb közösséget ugyanúgy segíteni, ahogy a szerb állam a vajdasági magyar közösséget. Az előadó szerint ezt a kitűnő kapcsolatot kell továbbfejleszteni. Szerinte ezért kell a Fidesz–KDNP listáját támogatni az európai parlamenti választásokon.

Dudás Károly felszólalásában a multikulturalizmus kérdéskörét járta körül. Elmondta, hogy évtizedekkel ezelőtt megtapasztalta a multikulturalizmus káros hatásait, ugyanis a titói délszláv államban a multikulturalizmus jegyében, amelyet akkor testvériség-egységnek neveztek, igyekeztek beolvasztani a magyar közösséget a jugoszláv nemzetek sorába. Ennek okán akkoriban sokan lemondtak magyar identitásukról, kultúrájukról, és vallották magukat jugoszlávnak. Ezért a történelmi VMDK megalakulásakor az volt az első dolga, hogy felhívja a vajdasági magyar szülőket, hogy írassák magyar osztályba gyermekeiket. Rámutatott arra, hogy a történelmi VMDK-nak, majd később a VMSZ-nek, óriási küzdelmeket kellett folytatnia, hogy a magyar közösség ma ilyen jó helyzetbe kerüljön. Dudás Károly kiemelte, hogy sikeres kisebbségi politizálást folytatni csak szövetségesekkel, kormányzati helyzetben lehetséges. Ezért fontos a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti együttműködés.

Nyitókép: Magosi Zsuzsanna, Tomik Nimród és Dudás Károly (Fotó: Patyi Szilárd)