2021. április 19., hétfő

Megvétózta az államfő a szlovák himnusztörvényt

Megvétózta a szlovák parlament által elfogadott úgynevezett himnusztörvényt Andrej Kiska államfő csütörtökön.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök (fotó: Getty Images)
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök (fotó: Getty Images)

Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály márciusban elfogadott módosítása szerint külföldi ország himnuszát csak akkor lehet nyilvános rendezvényen előadni, ha jelen van az érintett ország hivatalos küldöttsége.

A döntés miatt tiltakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), és a módosítás megvétózását kérte az államfőtől. Később ugyanezt kérte a beterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko, valamint Bugár Béla, a törvényt ugyancsak megszavazó Most – Híd párt elnöke.

Andrej Kiska egy héttel az első tiltakozásokat követően jelentette be vétóját. A szlovák államfő a indoklásában a törvény meghatározását a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja. Kiska az elfogadott törvényben elsősorban azt a részt kifogásolja, amely a címer sportruházaton való megjelenítésére vonatkozik, mert annak a megfogalmazása nem egyértelmű. A himnusszal kapcsolatos rendelkezésre a szlovák államfő azt mondta, a módosításnak nincs világos és észszerűen megmagyarázható oka.