2024. április 19., péntek

Infrastruktúra és digitalizáció

Szerbia innovációs és mezőgazdasági lehetőségekben is érdekelt a Kínával megkezdett együttműködés folytatásában

Szerbia, szerencsére, továbbra is vezet azon a ranglistán, melyen a régióbeli országokban megvalósított kínai infrastrukturális beruházások számát és értékét jegyzik – jelentette ki ma Dubrovnikban, a közép- és kelet-európai országok és Kína (16+1-es) konferenciáján Ana Brnabić szerb kormányfő. Hazánkat most a leginkább a digitalizáció, az innovációk és az oktatás területén mutatkozó lehetőségek érdeklik a további együttműködésben, tette hozzá. Szerbia szorosabbra fűzné a szálakat a mezőgazdaság, főleg a marhahús és bárányhús, valamint a tejtermékek kivitele terén. Emlékeztetett, hogy Aleksandar Vučić államfő néhány napon belül Pekingben képviseli az országot a soron következő Új Selyemút, más néven Egy övezet, egy út tanácskozáson. A kormányfő elégedett a Belgrád–Budapest gyorsvasút felújításának menetével, folyamatban van a kostolaci hőerőmű felújításának második fázisa, valamint a Montenegró felé haladó 11-es közúti folyosó építése is.

A pelješaci híd 55 méteres magasságban helyezkedik majd el, 2,4 kilométer hosszú lesz, „áthidalja” a boszniai területet és összeköti Horvátország két szárazföldi térségét (Fotó: Beta/Hszinhua)

A pelješaci híd 55 méteres magasságban helyezkedik majd el, 2,4 kilométer hosszú lesz, „áthidalja” a boszniai területet és összeköti Horvátország két szárazföldi térségét (Fotó: Beta/Hszinhua)

Szerbia új kikötőt épít a közeljövőben Belgrádban és Szendrőn, a kínai féllel már megállapodtak további három belgrádi projektum megvalósításában: hővezetékeket fektetnek le, szennyvíztisztító és ipari innovációs technológiai park épül. Köszönetet mondott az RTB Bor 1,26 milliárd dolláros, továbbá a nagybecskereki Shandong Linglong gumiabroncsgyár 800 millió eurós kínai beruházásáért is. Szerbia tagságot nyert az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankban, mely újabb kínai kezdeményezés a globális fejlődés érdekében, immár 93 állam tagja ennek, mutatott rá Brnabić. Üdvözölte, hogy Görögország is csatlakozott a kelet-közép-európai–kínai kezdeményezéshez, mely így 17+1 államot ölel fel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hamarosan aláírhatják a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket. Közölte, tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra, meggyőződése, hogy a Kína–Közép-Kelet-Európa együttműködési formátum megtartása valódi európai érdeket szolgál. A vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban hangsúlyozta, ez a „folyosó” kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között.

Li Ko-csiang kínai kormányfő reményét fejezte ki, hogy újabb közös projektumok valósulhatnak meg a közeljövőben. Andrej Plenković horvát miniszterelnök elmondta, a pelješaci híd jelenleg a legjelentősebb kínai kivitelezéssel megvalósuló infrastrukturális projektum hazájában. Mint ismeretes, a munkálatok 270 millió euróba kerülnek, tavaly kezdődtek, az A1-es autópálya vonalán a bosznia-hercegovinai tengeri kijáratot elkerülő, tervezett öböl feletti kábelhídról van szó, amelynek átadása esetén Dubrovnik végig Horvátország területén haladva válik elérhetővé közúton.