2024. április 16., kedd

Székelykevén 16 leendő elsős

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolában már befejeződött a jövendő kisdiákok iratkozása, a 2019/2020-as tanévben 16 új tanulóval bővül az iskola. Salamon Géza igazgató elmondása szerint ritka példa ez, hogy az összes óvodást beíratták a szülők a helyi iskolába, mert az előző években megtörtént, hogy néhány gyermek Kevevárán, szerb nyelven folytatta tanulmányait.

Jelenleg az iskolában 72 diák tanul, közülük 11 a nyolcadikos, ennyien ballagnak majd, búcsúznak az iskolától. A végzősök többsége a nagybecskereki középiskolákba irányul, de vannak, akik Szabadkán szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A székelykevei iskola környéke is rendezett, az illetékesek ki is használnak minden pályázási lehetőséget, hogy a gyerekek minél szebb környezetben nevelkedjenek. A tanintézmény a környék egyik legfelszereltebb iskolája, nem csak a kevevári községben, hanem még távolabb is kevés iskola büszkélkedhet azzal, hogy mindegyik tanteremben interaktív tábla van, amit használnak is, így még vonzóbbá téve az oktatást, a tananyagot. Az iskola tornaterme egy valódi kis sportcsarnok, ahol a tornaórák mellett az edzéseket és a nagyobb rendezvényeket is ott tartják. A községből is ellátják az iskolát minden szükséges eszközzel, anyagival, így semmiben nem éreznek hiányt.

A székelykevei diákok igen aktívak, az énekcsoportjuk, a citerásaik is szép sikereket értek el, ugyanúgy híresek az asztaliteniszezők is.

Az iskolaigazgató igen jelentősnek tartja azt, hogy sűrűn fogadnak anyaországi diákokat, főleg a magyarországi iskolásokat felölelő programoknak köszönhetően, és amellett, hogy a fiatalok barátkoznak, társalognak, fontos a szakmai eszmefuttatás, a tanárok is megosztják egymással tapasztalataikat egyes találkozók során.

A legközelebbi tanintézmény, ahol magyar nyelven is folyik az oktatás, az a torontálvásárhelyi iskola, amellyel ugyancsak jó kapcsolatot ápolnak, különösen, amióta új vezetője van az intézménynek.

A székelykevei iskolában nemrégen tartották meg az iskola napját, a hét elején, április 9-én pedig a muzslyai Kovács Jolánka író, költő, műfordító mesekötetét mutatták be. A Rétesország meséi című könyvet éppen a Székelykevén született, ma már Magyarországon élő Péter László képzőművész illusztrálta.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági

Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.