2024. április 20., szombat

Várták a leendő elsősöket

Nyílt nap volt az adai Műszaki Iskolában

Adán a Műszaki Iskola tárt kapukkal várta szerdán azokat a diákokat és szüleiket, akik szerettek volna betekintést nyerni az oktatási intézmény munkájába. Az iskola előcsarnokában tanárok és diákok fogadták a látogatókat, kiállították a modern taneszközöket, amelyeket a tanítás folyamán és a tanításon kívüli tevékenységekben is használnak és minden fontos információt meg lehetett tudni arról, hány szakterületen milyen szakok nyílnak őszre.

Gilice Hilda, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az iskolájuk diákparlamentjének tagjai a látogatók rendelkezésére álltak, a tanároktól is lehetett informálódni, óralátogatásra is volt lehetőség, a tanműhelyekben folyó munkát is megnézhették, valamint a sportcsarnokot is, ugyanakkor azokba a cégekbe is ellátogathattak az érdeklődő diákok és szüleik, amelyekben a Műszaki Iskolában szerzett diplomával dolgozni lehet:

– Öt céget kapcsoltunk be a nyílt napi programba, így ott felkészülve várták a diákokat és a szüleiket. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy lássák a diákok, mit tudnak kezdeni a nálunk szerzett diplomával, hol és milyen munkakörben tudnak majd elhelyezkedni. Fontos elmondani, hogy három szakterületen szervezzük meg az oktatást. Gépészet és fémmegmunkálás szakterületen számítógépes vezérlés technikus, vagyis CNC-technikusokat képezünk, ahová 30 magyar tanulót várunk, és ez négy éves képzés, mellette három éves fémmegmunkáló-gépkezelő képzésünk is van, mely duális rendszerrel működik, vagyis a gyakorlati oktatást cégeknél realizálják. Erre a szakra ugyancsak 30 magyarul tanuló diákot várunk. Az elektrotechnika szakterületen a korábbi évekhez hasonlóan számítógépek elektrotechnikusa nevű oktatási profilt kínálunk, négy éves képzésben, ahová 30 tanulót várunk magyar tannyelvre, négy éves mechatronikai technikus szak is nyílik, ahová szintén 30 magyar ajkú tanulót várunk. Ez egy olyan szak, amely nagyon népszerű, hiszen három területnek az integrációja, vagyis a gépészet, az elektrotechnika és informatika területéről ad átfogó ismereteket. Hálózati üzemeltetőket, rendszergazdákat is képezünk, erre 30 szerb ajkú tanulót várunk. Földméréstan és építészet szakterületen egyetlen három éves oktatási profilunk van, mégpedig az általános építőipari munkák kivitelezője, melyre szintén 30 tanulót várunk magyar nyelvre. Belőlük lehetnek többek között ácsok, kőművesek, burkolók.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az adai Műszaki Iskola iránt érdeklődők főleg Adáról, Moholról, Zentáról, Törökkanizsáról és Temerinből érkeztek, ahogyan az egyébként is lenni szokott.