2024. április 25., csütörtök
SZEGED

Egy éjszakára mindenki az lehet, ami lenni szeretne

A munkaerőhiány miatt ma már versengenek a cégek a jól képzett, szorgalmas, ambiciózus fiatalokért. A pályaválasztás előtt állónak mi lehetne nagyobb segítség, mint az, hogy kötetlenül kipróbálhat bármilyen szakmát.

A Szakmák Éjszakája egy olyan rendezvény Magyarországon, ahol egy éjszaka alatt minden szakképző iskola kinyitja kapuit és izgalmasabbnál-izgalmasabb programokkal várja az érdeklődőket. Négy éve indult útjára a Szakmák Éjszakája, azóta a szakképző iskolák egyik legfontosabb rendezvényévé vált. Az érdeklődők betekintést kapnak abba, hogyan és milyen szakmákat tanulhatnak, milyen feladatok, kihívások várnak rájuk leendő munkahelyükön.

Szegeden, pénteken délután 5 órakor a résztvevő oktatási intézmények tanulói egy különleges Flashmob bemutatásával indítják a rendezvénysorozatot a Klauzál téren. Az idén először csatlakozik a Szakmák Éjszakájához a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Aki tehát festegetni vagy szobrászkodni szeretne, esetleg megnézné, hogyan készül egy míves kerámiatárgy, feltétlenül látogasson el pénteken este a Tisza partján lévő iskolaépületbe.

A Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója is különleges élményt ígért azoknak, akik elmennek hozzájuk ezen az estén. Akik ugyanis előzetesen regisztrálnak, megnézhetik, hogyan készülnek a pékáruk a Nova Áruházban. Ők ugyanis azt is szeretnék bemutatni, milyen munkahelyekre kerülhetnek a náluk végzett diákok, és egy korszerű péküzemnél aligha találtak volna erre jobb példát.

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium igazgatója két érdekességgel kívánt kedvet csinálni ehhez a különleges estéhez. Az egyik egy vetélkedő, melyben az erdő éjszakai hangjait lehet hallani, majd kitalálni, melyik állatokat halljuk, a másik egy kulináris vetélkedés, melyben a vadonban élő állatokból készült ételeket kell megnevezni kóstolás után.

A szakemberhiány kapcsán elhangzott, hogy a megye középiskoláiban végzett tanulók közül 12,5 százalék kerül be azonnal a regisztrált munkanélküliek közé, ami ugyan az országos átlaghoz képest jó arány, ám van még mit javítani ezen a mutatón.

Ezen az éjszakán mindenki az lehet tehát, ami csak szeretne lenni, – mentőápoló, hegesztő, közgazdász vagy szakács – minden lehetséges.

A Szegedi Szakképzési Centrum mind a 12 iskolája a legérdekesebb programokat válogatja össze azért, hogy felkeltse az egyes szakmák iránt az érdeklődést. A Szakmák Éjszakáján nem csak általános iskolás diákokat, hanem középiskolásokat és felnőtteket is várnak, hiszen egy szakma tanulását bármikor, bármilyen életkorban el lehet kezdeni.