2024. április 24., szerda

Az energiaforrások kiaknázása és hatékonysága

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg az EXPRES 2019 tudományos konferenciát

Pénteken 9 órától rendezik meg a tizenegyedik EXPRES 2019 tudományos tanácskozást a Városháza dísztermében. A nemzetközi konferenciát a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete szervezi. Az eseménybejelentő sajtótájékoztatón dr. Nyers József, az egyesület elnöke, a konferencia szervezője elmondta, hogy a tudományos értekezés témái a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság lesznek.

Dr. Nyers József (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Dr. Nyers József (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Az immár hagyományossá vált konferencián Közép-Európából érkező fiatal doktoranduszokat és doktorokat látunk vendégül, az érdeklődők pedig 23 tudományos előadást hallgathatnak meg tőlük. Többek között Magyarországról, Szlovákiából, Horvátországból, Szlovéniából, Romániából, Lengyelországból és Bosznia-Hercegovinából érkeznek az előadók, akik olyan aktuális és érdekes kutatási munkákat mutatnak be, mint például a hőszigetelés, a nulla energiaigényű épületek, a geotermikus energiaforrások kiaknázása, az épületek energetikai rekonstrukciója és további más témák, amelyek a megújuló energiaforrások kihasználását boncolgatják. Az előadások szerbül, magyarul és angolul zajlanak majd – mondta a szervező, és hozzátette, hogy nagyon fontos a kutatók közötti személyes kapcsolatok kialakítása, többek között ez is a konferencia egyik fő célja.

A szervező elmondta, hogy a tanácskozás egyetlen támogatója a szabadkai önkormányzat, mely minden évben biztosítja a rendezvény helyszínét, a Városháza dísztermét.