2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Edzőcsere és tulajdonosváltás

Felcsúton menesztették Radoki Jánost, George F. Hemingway eladta a Honvédot

Egy hete ezeken a hasábokon a Haladást éltettük, a szombathelyi futballcsapat ugyanis óriási menekülésbe kezdett, és úgy tűnik, valóban megmaradt az esélye arra, hogy kiharcolja a bennmaradást az OTP Bank Ligában.

A múlt hétvégén a kiesés elleni harcban rivális Diósgyőr otthonában győzött 1:0-ra, a meccs nyerőembere a Ferencvárostól kölcsönvett portugál Rui Pedro volt, aki már négy gólt szerzett új csapatában, ebből hármat a legutóbbi két fordulóban (a Puskás Akadémia ellen kétszer talált be – de kihagyott egy tizenegyest is –, míg Diósgyőrben három pontot ért a gólja).

Megyünk tovább, onnan akarjuk folytatni az MTK ellen, ahol Diósgyőrben abbahagytuk. Nincs még vége, dolgozunk tovább, hiszünk a bennmaradásban!” – nyilatkozta a 30 éves portugál középpályás.

A Haladás hátránya már csak hat pont a 10. helytől, azért ennyi, mert a másik nagy rivális Kisvárda elképesztő mérkőzésen 4:0-ra kiütötte Felcsúton a Puskás Akadémiát. A károgók szerint nem volt véletlen az eredmény, a játékosok ugyanis nem kedvelik Radoki János edzőt, de az ő védelmében el kell mondani, hogy csapata Sós Bence kiállítása miatt 70 percet emberhátrányban futballozott.

Az biztos, hogy a Puskás Akadémia a legutóbbi négy bajnokija közül hármat is elbukott, és ilyenkor a felrázást egy edzőváltással szokás megoldani. Itt sem történt másképp: a klubvezetőség menesztette Radokit. A móri születésű, 47 éves szakember mindössze 13 mérkőzést kapott, de a nagyszerű bemutatkozás után nem jöttek az eredmények. Csapata február 2-án a Vidi otthonában egy 3:0-s győzelemmel kezdte meg a tavaszi idényt, de ezzel együtt mindössze négyszer tudta győzelemre vezetni csapatát: február végén a magyar kupában 3:1-re nyert a Paks vendégeként, az NB I.-ben pedig legyőzte otthon a Debrecent (2:0), illetve március 16-án az MTK-t (3:2). Azóta viszont előbb sima 3:0-s vereséget szenvedett Szombathelyen a sereghajtó Haladástól, majd kiesett a magyar kupa negyeddöntőjében büntetőkkel a másodosztályú Soroksár ellen, szombaton pedig egy sima négyest kapott az újonc Kisvárdától.

Amikor a sportnapilap megkérdezte tőle a mérkőzés után, hogy nem tart-e attól, ilyen szereplés után esetleg megköszönik a munkáját, nemmel felelt. Pedig ez történt, az idény hátralévő hat fordulójában Komjáti András klubigazgató irányítja majd a csapatot – elsőre mindjárt Pakson, ahol eddig még pontot sem szerzett, ötből ötször kikapott. Február végén azonban legalább a kupában megtört a jég, az albán válogatott Liridon Latifi triplájával 3:1-re győzött.

Apropó, Paks! A Tolna megyei együttes nagyon rossz szériában van, a legutóbbi öt bajnokiján mindössze egy pontot szerzett (a Vidi ellen játszott 2:2-t otthon), és bizony egy esetleges hazai vereséggel már a kiesés elkerülése lenne a fő cél.

A csapat a hétvégén a Fraditól kapott ki 3:0-ra, a zöld-fehérek ukrán edzője, Szerhij Rebrov elégedett is volt a teljesítménnyel. „Voltak persze hibák, betalálhattunk volna többször is, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nyolc hiányzónk volt, több futballistánk pedig nem az eredeti posztján szerepelt” – nyilatkozta. A meccsen két újoncot is avatott a fővárosi csapat Takács Zsombor és Szerető Krisztofer személyében. A folytatásban a csapat a Mezőkövesd otthonában lép pályára, a cél megőrizni vagy növelni a jelenlegi nyolcpontos előnyt a Vidivel szemben.

A fehérváriak legutóbb Huszti Szabolcs 89. percben szerzett góljával verték idegenben a Honvédot, szombaton pedig egy másik budapesti csapat, az Újpest ellen folytatják. A Honvéd a Debrecent fogadja – a három meccsre eltiltott Supka Attila edző nélkül, de immáron új tulajdonossal. Ahogy korábban megírtuk, a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a Honvéd Futball Club Kft. százszázalékos üzletrészét a Quinex America LLC-től, a The Hemingway Group leányvállalatától.

A 28. forduló programja

Április 13., szombat: Honvéd–Debrecen (17 óra), Mezőkövesd–Ferencváros (17), Paks–Puskás Akadémia (17), Kisvárda–Diósgyőr (17), Haladás–MTK (17), Vidi–Újpest (19.30).