2024. március 29., péntek
KALANDTÚRA

Andorra – hercegség a Pireneusokban

Borisz Mihajlovics Szkoszirev báró, Orange grófja, 1934-ben ravasz módon megszerezte az akkor ezeréves Andorra trónját. Az orosz emigránst majdnem egyhangúlag választotta meg a Völgyek Általános Tanácsa, és I. Borisz néven Andorra fejedelmévé kiáltotta ki magát. I. Borisz azonnal belevágott államfői teendőibe: alkotmányt írt, választójogot adott minden nagykorúnak, és kaszinók nyitásával akarta fellendíteni a néhány ezer lakosú hercegség pangó gazdaságát. Uralkodása második hetében hadat üzent a szomszédos Urgell tartomány püspökének, Andorra addigi társhercegének. Sajnos arról megfeledkezett, hogy országának még nincs hadserege. A püspök néhány hétig hagyta királyosdit játszani a kalandort, majd ötven katalán csendőrrel bevitette egy barcelonai rendőrőrsre és kiutasította a saját országából.

Minden bizonnyal Andorra ezerszáz éves történelme alatt ez volt az ország legérdekesebb története. Társhercegi (spanyol és francia) államformájának köszönhetően jól védte függetlenségét, mindkét ország védelmét élvezte a történelem zivataros időszakaiban. Elszigeteltségének hála csendben meghúzhatta magát, kimaradt a huszadik század politikai játszmáiból, semleges maradt mindkét háborúban, így nyugodtan élhette mindennapjait, építhette gazdaságát, adózási szabályait, turizmusát. Első alkotmányát ezerszáz éves korában kapta. A hercegséget a 24 tagú Völgyek Általános Tanácsa irányítja. A törpeállam élén két – végrehajtói hatalommal nem rendelkező – társfejedelem áll: a mindenkori francia köztársasági elnök és a spanyol Urgell tartomány püspöke.

A Pireneusok völgyében sokáig elfeledett ország adózási szabályainak köszönhetően virágkorát éli. A legmagasabb adókulcs öt százalék. Évi tízmillió turista keresi fel az országot főleg vámmentessége és síterepei miatt. Ez a teljes lakosság 130-szorosa, mintha Szerbiát 900 millióan látogatnák évente. Rengeteg francia jár át üzemanyagért, élelmiszerért, öltözködni és elektronikai cikkekért. 33 euróért én is vettem fényképezőgépet. Az elmúlt fél évszázadban megtízszereződött a hercegség lakossága. Napjainkban hetvenötezer ember él Andorrában, de csak tizenötezernek van állampolgársága. A hercegség hivatalos nyelve a katalán, de szinte mindenki beszéli a spanyolt, sokan a franciát is, de jelentős portugál kisebbség is él a törpeállamban.

A Budapest méretű miniállamban 15–20 település van, főleg a hercegséget kelet-nyugat irányban átszelő országút mentén. A lakosság harmada a fővárosban él, a tizedik legnépesebb település Orom nagyságú, 1500 polgára van. A pénzügyi, kereskedelmi, politikai és kulturális központ a főváros, Andorra la Vella. Az „Andorra, az Öreg” a La Valira folyó völgyében épült ki. Egy futurisztikus három ágú híd, a Pont de Paris emelkedik azon a ponton, ahol a Valira del Orient és a Valira del Nord patakok összefutnak, és La Valira folyóként folynak tovább. A helyszűke miatt a folyó felett több létesítményt is emeltek: sétányt, autóbusz-pályaudvart, kerthelyiséget, kilátót. Fő ütőere a Meritxell és a Carlemany sétálóutca, sok száz bolttal. Van a városnak színháza, múzeuma, koncertterme, stadionja, tömegközlekedése… vagyis minden, ami egy fővárosnak kell.

A sok-sok száz éves kőház és újépítésű acél-üveg épületek mellett Andorra la Vellának egyetlen említésre méltó köztéri szobra van – Salvador Dali Az idő nemessége című ember nagyságú órája. Szinte az egész országot behálózzák a kerékpárutak és túraösvények, számtalan fogadó, turistaház és idegenforgalmi létesítmény épült az elmúlt években a Pireneusok 2800–3000 m magas lankáin. A 175 km hosszú sípályáin évente 3 millió turista síel, akik  csaknem félmilliárd eurót költenek az adó- és síparadicsomban.

Andorrában a legkomolyabb bűncselekmény az autólopás, de ebből is egyre-másra csupán négy esetet jegyeznek évente. Lényegében nincs munkanélküli, a szociális háló az óvodától a kórházi kezelésig ingyenes, a nyugdíj az egyik legmagasabb Európában. Az életszínvonal tehát rendkívül magas, ahogy a születéskor várható átlagos élettartam is, amely a maga 82 évével negyedik a világon.

Ha valaki esetleg eljátszott a gondolattal, hogy szeretne andorrai állampolgár lenni, annak sajnos van két rossz hírem: az állampolgárság elnyeréséhez 20 év folyamatos Andorrában tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása szükséges. Ez alól talán csak Borisz Mihajlovics Szkoszirev volt a kivétel.