2024. április 25., csütörtök

Lágy gitárdallamok hullámain

Az Eurostrings záróestjén Zuzanna Wężyk és Dimitris Soukaras játékát hallhatta a közönség

Az Eurostrings klasszikus gitárzenei fesztivál zárónapján, szerda este két sokoldalú művész lépett színpadra a szabadkai Kortárs Galériában. Elsőként a lengyel Zuzanna Wężyk játékát hallhattuk, aki egy reneszánsz stílusú dallal, Luis de Narváez spanyol zeneszerző La canción del Emperador című művével indított. Ezután egy klasszicista stílusú szerzemény következett, majd a lengyel gitárművésznő két saját dalát is előadta. Egy kortárs lengyel zeneszerző, Marek Pasieczny művével zárta a fellépését.

– A programom más-más stílusú műveket ölel fel, mindig törekszem a változatosságra. Saját dalokat is hoztam. A klasszikus zenei tanulmányaimat leginkább a dalszerzés során kamatoztatom. Ezen a területen érzem magam a legjobban. Kedvelem a modern zenét, és a gitározáson kívül éneklek is. Nemcsak klasszikus zenét játszom, bármilyen stílusú dalt szívesen előadok – nyilatkozta Zuzanna Wężyk.

A második fellépő, a görög Dimitris Soukaras programjában Nikos Skalkottas, Leo Brouwer és William Walton egy-egy műve szerepelt.

– Elsőként egy görög zeneszerző, Nikos Skalkottas egyik olyan művét játszottam el, amelyet eredetileg hegedűre komponált. A közönség ezt az én átdolgozásomban hallhatta. William Waltonra pedig azért esett a választásom, mert Angliában folytatom az egyetemi tanulmányaimat. A harmadik általam most előadott művel a kubai Leo Brouwer gitárművész előtt tisztelegtem, aki az idén ünnepelte 80. születésnapját. Főleg klasszikus zenét játszom, bár kedvelem a kortárs zeneszerzők műveit és jazz-zenét is – mondta Dimitris Soukaras.

Mindkét fellépő először járt Szerbiában, és nagyon élvezték a fellépést, hiszen a közönség szeretettel fogadta őket, produkcióikat pedig vastapssal jutalmazta. A rendezvény a Vajdasági Gitárművészek Egyesülete és az Electe művészeti egyesület szervezésében valósult meg.