2024. április 19., péntek

Tizenhatan Kínával

Holnap nyílik a dubrovniki 16+1 Gazdasági Fórum, több mint 1000 vendégre számítanak

Ma kezdetét vette Dubrovnikban a 16+1 Kína és 16 közép-kelet-európai állam kormányfőinek találkozója, akik a modern kor Selyemútnak nevezett útvonalán igyekeznek együttműködni. Szerbiát a kétnapos tanácskozáson Ana Brnabić képviseli, ő már ma megérkezett Dubrovnikba és elsőként Li Ko-csianggal, Kína miniszterelnökével folytatott megbeszélést.

Ana Brnabić Li Ko-csianggal tárgyalt, ma pedig a hazánkban tevékenykedő kínai vállalatok számos képviselőjével találkozik (Fotó: Beta)

Ana Brnabić Li Ko-csianggal tárgyalt, ma pedig a hazánkban tevékenykedő kínai vállalatok számos képviselőjével találkozik (Fotó: Beta)

Dubrovnikban az esemény miatt, ahová 16 állam (Szerbia, Bulgária, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Macedónia, Románia, Szlovákia és Szlovénia) államfőit, minisztereit, kormányfőit és számos vállalat képviselőjét látják vendégül, a biztonsági intézkedéseket a legmagasabb fokra növelték, mintegy 900 rendőr gondoskodik a vendégek biztonságáról. Egyébként Horvátország és Kína egyik legnagyobb projektuma, ami éppen folyamatban van és a tanácskozás egyik tárgyát képezi, a Pelješaci-híd, amelyet a kínai China Road and Bridge Corporation konzorcium épít. A híd – ha elkészül –  2,4 kilométerével a leghosszabb hídnak számít majd Horvátországban. A szükséges pénzt a kivitelezésre az EU biztosította.

A csúcstalálkozó központi témája holnap az innováció és a partnerség terén kiépített hidak lesznek. Brnabić részt vesz majd a 16+1 Gazdasági Fórum megnyitóján, és a tervek szerint ekkor kerül sor a szerb kormányfő és a Szerbiában is működő több jelentős kínai vállalat képviselőinek tanácskozására is.

A kínai miniszterelnök és delegációja Horvátországba érkezése előtt Brüsszelben járt, ahol az EU–Kína Csúcstalálkozó keretében folytattak tárgyalásokat. A dubrovniki csúcsra a kínai küldöttséggel mintegy 100 kínai újságíró is érkezett, számuk messze meghaladja a térségből érkezett újságírók számát.