2024. március 28., csütörtök

A használható tudás érdekében

Bővül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által nyújtott képzések száma

Ünnepélyes szerződéskötésre került sor tegnap Szabadkán a Szekeres Alapítvány, valamint a magyarországi felsőfokú intézmények között, amelynek értelmében a 2019/2020-as tanévtől bővül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által nyújtott képzések száma. Az egybegyűlteket Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte:

– A VMSZ-nek és a MNT-nek a Magyar Kormánnyal, valamint az anyaországi felsőoktatási intézmények vezetőségével való sikeres és hatékony együttműködésének eredményeképp a Kárpát-medencei felsőoktatási hálózat részévé válhattunk és 2017 novemberében ez az impozáns épület megnyithatta kapuit a vajdasági közösség számára. Jelenleg három felsőfokú képzés folyik a központban. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetének két képzése, az inkluzív fejlesztő szakpedagógusi- és a logopédiai szakirányú továbbképzés, valamint az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának mechatronikai mérnöki mesterszaka. Az SZTE-vel az elmúlt években már aláírásra került egy általános megállapodás. Célunk, hogy a VM4K a vajdasági magyar közösség egyik olyan központjává váljon, amely használható tudást és értékeket közvetít – mondta Fejsztámer Róbert.

Az egybegyűlteket Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is köszöntötte:

– Nem csalatkoztunk az álmokban. Az, hogy egyáltalán felépülhetett ez az épület, csodának számít. Azóta nemcsak tartalommal, hanem közösségi élettel is megtelt. A köszönet nyilvánvalóan mindenekelőtt az anyaországé. Valamennyien érezzük azt az erőt, bizakodást és biztos hátteret, ami arra ösztönöz bennünket, hogy együtt közösen úgy nézzünk előre, hogy ennek hozadékaként megőrizzük az értékeinket – hallottuk Hajnal Jenőtől.

Ünnepi gondolatait Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is megosztotta az egybegyűltekkel:

– Az ünnep mindig a méltatás pillanata is. Méltatnám a Magyar Kormány nemzetépítő és felemelő több mint kilencéves erőfeszítését, amelynek folyamatosan haszonélvezői voltunk. Méltatni szeretném az MNT munkáját, a Magyar Összefogásban politizálók erőfeszítéseit, mert ott fogalmazódtak meg azok a célok és elképzelések, amelyekhez az anyaország támogatását kértük és kaptuk. Nem utolsósorban pedig köszönetet mondanék a Szekeres Alapítványnak is. A VM4K-ban az elmúlt nem egész egy évben 44 hiánypótló kulturális rendezvény zajlott, 165 óra program valósult meg, amely 2800 embert vonzott. Kezd kialakulni egy olyan szabadkai pártpolitikailag elkötelezett és nem elkötelezett értelmiségi közösség, amelyről azt képzeltük, hogy már nem is létezik. Az ünnepélyes aláírással bővül az a magyar nyelvű felsőoktatási lehetőségrendszer, amelyet az elmúlt években kiépítettünk. Meggyőződésünk, hogy ahhoz, hogy közösségileg talpon maradjunk, gondolnunk kell az újabb értelmiségi rétegre. Az egyetemi oktatásban való részvételünket, az akadémiai rétegét a vajdasági magyar közösségnek, elsősorban az Újvidéki Egyetem különböző karaira kívánjuk irányítani. Ezen belül kiemelt fontosságú az MTTK és a Bölcsészettudományi Karon működő Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. Ugyanakkor a magyar nyelvű műszaki oktatás szempontjából nagyon fontos a Műszaki Szakfőiskola. Kötelességünknek érezzük, hogy ezeknek az intézményeknek a fejlődését szolgáljuk, és ezt a meggyőződést szolgálja az Európa Kollégium is. Eltökélt szándékunk az is, hogy változtassunk azon a jelenségen, hogy amint a diákok megindulnak középiskolába, máris a külföldre költözés a téma. Azt szeretnénk, ha itt fejeznék be az egyetemet és itt épülnének be a közösségbe. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha ebben partnerek a szülők és a tanárok is, továbbá ha sikerül megváltoztatni a gyerekek hozzáállását, beleértve azt is, hogy meg kell tanulniuk szerbül – fejtette ki egyebek közt Pásztor István.

A rendezvény további részében a magyarországi felsőoktatási intézmények képviselői szóltak a képzésekről. Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának általános dékánhelyettesének elmondása szerint nagy öröm számukra, hogy a konduktív nevelés ma már Vajdaságban is elérhető:

– A 2019/2020-as tanévben indítandó konduktorsegítő szakirányú továbbképzésünkre olyan itt végzett, itt dolgozó pedagógusokat várunk, akik az eddigi oktatási és nevelési tapasztalataik mellett konduktori irányítás felügyelet mellett nyitottak lesznek arra, hogy központi idegrendszeri sérült gyermekek ellátását, fejlesztését is magukra vállalják. Célunk, hogy ezt az együttműködést tovább bővítsük, esetleg konduktorképzést indítsunk. Szeretettel várjuk a hallgatóinkat, egyelőre húsz fővel indulnánk – tudtuk meg Feketéné dr. Szabó Évától.

Dr. Habil Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja szerint öröm számukra, hogy Szabadkán is elindíthatjuk a mentálhigiénés segítő szakember szakirányú továbbképzésüket:

– Nem sok szak esetében mondhatjuk el, hogy minden jelentős határon túli területen indult képzése. Nagy várakozással tekintünk a szabadkai képzés elé, az önismereti csoportokat szeretnék elindítani ősszel, a többi tárgyat pedig februártól kezdődően. Olyan segítő szakmákban dolgozókat, pedagógusokat várunk erre a képzésre, akik ezek után a munkahelyükön tudják kamatoztatni az elsajátítottakat – ismertette dr. Habil Sepsi Enikő

Prof. dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos állomásához ért az együttműködés a határon túli képzéseket illetően:

– Az Óbudai Egyetemen folyamatosan indítjuk képzéseinket mechatronikai mérnök mesterképzési szakon itt Szabadkán, együttműködésben a Műszaki Szakfőiskolával. A szerződés aláírásával olyan képzési lehetőséget kínálunk, amely nem csak az érettségi utáni, vagy az itt diplomát szerzett fiatalok részére kínál posztgraduális képzést. Egy információbiztonsági szakmérnökképzést hozunk Szabadkára, amely a térségben egyrészt a magyar anyanyelvű fiatalok itthon maradását és munkába állását segíti, de lendíthet az ipar fejlődésén is – mondta prof. dr. Rajnai Zoltán.