2024. április 24., szerda

Faültetés városszerte

Vladimir Stojković, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja nemrégiben részt vett abban a faültetési akcióban, amelyet a székvárosi Egyetemista Központ szervezett a Limán városrészben lévő egyetemista otthonok előtti zöld területen. Az önkormányzat ilyen módon adta jelét annak, hogy támogatják mindazokat az elképzeléseket, amelyek városunk zöldebbé varázsolásának érdekében fogalmaznak és bonyolítanak le. Ott volt Zoran Milošević tartományi titkár is, a tartományi kormány is hasonlóképpen áll hozzá a zöldesítés kérdéséhez, mint az önkormányzati vezetés. – Városunk támogatja az egészséges életkörnyezet megvigyázásának jelentőségére mutató akciókat, a Városi Kertészet a városi költségvetésben megjelölt összegekből a következő két évben 10 ezer facsemetét fog elültetni a város területén. Arra fogunk törekedni, hogy a városi és a peremvárosi lakónegyedeket egyforma ütemben fásítsuk. Különös jelentősége van-lesz a Heréskert és az Újtelep között épülő parknak, az idén elkészült a park terve, az építkezési engedélyek megvannak, hamarosan megkezdődnek a munkálatok. 125 millió dinárt fordítunk a parképítés és -telepítés első szakaszának lebonyolítására – mondta Stojković, majd említést tett arról is, hogy a Kamenicai parkban a városi és a tartományi hatalom sikeres együttműködésének köszönhetően tavaly ősszel elkészült a belső úthálózat és az egyéb, a park kényelmét növelő elemek is a helyükre kerültek. Ezekre a munkálatokra 70 milliót költöttek el. – Örülünk, hogy a Kamenicai park újjáépítésére is sikerült előteremteni további 70 millió dinárt, a munkálatok folynak. Ezzel a beruházással párhuzamosan a Duna park legnagyobb részét is rekonstruáljuk hamarosan – mondta az önkormányzati politikus.

– Az otthonok körüli fásítással példát mutatunk az egyetemistáknak, hogyan kell szebbé tenniük környezetüket arra az időszakra, amíg itt élnek és tanulnak. Az akció a következő napokban is tartani fog, 200-nál is több facsemete és díszcserjető kerül a földbe az épületek közelében – mondta Zoran Martinović, az Egyetemista Központ igazgatója.

A valamikori Cseh raktár mellett, azaz a B és C jelzésű egyetemista otthonok és a régi épület között lévő pázsiton egyelőre Liquidambar styraciflua és Celtis australis, azaz ámbrafák és déli orstorfák kerültek a földbe.

Az Egészséges Városunk Egyesület a hétvégén kezdte meg az Ültess fát egészséges városunkért akcióját, ott ültettek, ahol az új, Heréskert és az Újtelep közötti, városi park épül majd. Ilyen módon szerették volna az önkormányzat tudomására adni azt, hogy a városatyák támogatják parktelepítésre vonatkozó törekvéseiket. Egyúttal arra szerették volna felkérni az illetékeseket, hogy jelöljenek ki olyan pontokat a városban, ahol a polgárok saját szervezésben, és önkezdeményezésre ültethetnének facsemetéket, megerősítve ilyen módon az ember és a természet közötti kapcsolatot. Javaslatukat hivatalos formában is elküldték az önkormányzat, továbbá a Városi Kertészet illetékeseink.