2024. április 24., szerda

Száz év magány után

Deli Andorra is szavaz az, aki a Fidesz–KDNP listát támogatja – hangzott el Topolyán (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Deli Andorra is szavaz az, aki a Fidesz–KDNP listát támogatja – hangzott el Topolyán (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Magyar, nemzet, politika, 100 év magány után címmel szerveztek közösségi találkozót Topolyán a májusban tartandó európai parlamenti választások kapcsán. A magyar állampolgársággal is rendelkezőket érintő kampánykörút első napján, a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében a Művelődési Ház kiállítótermében Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője, Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, és Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere szólt a hallgatósághoz. Pásztor Bálint arra emlékeztetett, hogy a vajdasági magyarok először mondhatnak véleményt az Európai Unió jövőjéről.

Az a kérdés, hogy a nemzetek Európáját képviselők, vagy egy valamiféle európai egyesült államok koncepciójában gondolkodók jelentik majd a többséget a május 26-adikai választások után az EU parlamentjében. Mi az erős nemzeti országokban, az erős magyarságban hiszünk, és azt szeretnénk, ha mind többen azonosulnának Magyarország külpolitikájával a migránskérdésben és Európa jövőjére vonatkozóan – mondta Pásztor Bálint.

Amíg 2015-ben Magyarország és Orbán Viktor egyedül maradt az álláspontjával az EU-ban ebben a kérdésben, addig az elmúlt hónapokban több szövetségesre talált. Mi azt szeretnénk, hogy még több ország és vezetője ismerje fel a saját nemzete védelmezésének fontosságát, Európa megerősítését. Arra kérem VMSZ minden tagját és szimpatizánsát, hogy lakhelyétől függően levélben vagy hagyományos módon leadott szavazatával a Fidesz–KDNP listáját támogassa. Azért, mert a Fidesz–KDNP a vajdasági magyarság stratégiai partnere, aminek számos konkrét eredménye van. Például az identitás megőrzést elősegítő projektumok, a családi támogatások, az ösztöndíjprogram, a művelődési egyesületek felkarolása, illetve a jelentős gazdaságfejlesztési lépések, amire csak Topolyán több száz esetben volt példa – hangsúlyozta a VMSZ köztársasági képviselője, aki Szerbia és Magyarország jó kapcsolatait méltatva elmondta azt is, hogy hamarosan sor kerül a két ország kormányának együttes ülésére.

A topolyai kampányrendezvényen Juhász Bálint kiemelte, hogy számunkra a voksoláson való részvétel a nemzethez tartozás egyik fontos eleme.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy magyar állampolgárként jogunkban áll-e szavazni, ugyanakkor a nemzetpolitika alakulása kihatással van a mi sorsunkra is, tehát egyértelműen nem mindegy egy-egy választás végeredménye. A Fidesz–KDNP és a VMSZ között partnerség alakult ki az utóbbi időben, és bebizonyosodott számunkra is, hogy ezzel az együttműködéssel véget ért a „100 év magányt” jelentő korszak nemzetünk történetében. Magyarország azért tud ilyen támogatásokat nyújtani, mert gazdaságilag megerősödött, és versenyképessé vált a térségben. Ennek köszönhetően tapasztaljuk, hogy a magyar közösség megbecsültsége is teljesen más Szerbiában, mint néhány évvel ezelőtt – mondta Juhász Gábor, aki hozzá tette azt is, hogy Deli Andor, a VMSZ jelöltjeként a 11. helyet foglalja el a Fidesz–KDNP listáján. Ez az előkelő pozíció egyebek mellett a vajdasági magyar közösség megbecsülését is jelenti, illetve a VMSZ támogatásának is betudható.

Kislinder Gábor emlékeztetett arra, hogy Topolya ez évi költségvetése 2 milliárd 100 millió dinár, aminek több, mint fele fejlesztési befektetést tesz ki. Ezt a VMSZ tisztségviselőinek a közreműködésével, és közvetve a magyar kormány segítségével sikerült elérni. A rendezvényen elhangzott az is, hogy hamarosan megnyitja Topolyán kapuit a magyarországi KITE Zrt., ami legalább olyan jelentős lépés lesz a régió vonatkozásában, mint az OTP, vagy a MOL szerbiai terjeszkedése.

Nyitókép: Deli Andorra is szavaz az, aki a Fidesz–KDNP listát támogatja – hangzott el Topolyán (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)