2024. április 25., csütörtök

Liliom Topolyán

Vasárnap a Zentai Magyar Kamaraszínház színtársulata vendégszerepelt Topolyán. Molnár Ferenc: Liliom című színdarabja alapján készült az előadás, amelyet Mészáros Tibor a Debreceni Csokonai Színház színésze rendezett és alkalmazott a világot jelentő deszkákra. Az egy és fél órás színdarab az érzelmek kavalkádjának mondható, hiszen voltak örömtől, bánattól, szerelemtől, bizonytalanság érzésétől túlcsorduló jelenetek. A topolyai közönség vastapssal jutalmazta a fellépő színészeket.

Verebes Judit – Julika karakterét alakító színésznő – elmesélte, hogy milyen érzés volt Julika bőrébe bújni.

– Mészáros Tiborral most találkoztunk először, nagyon alapos rendezőnek tartom, mélyen belementünk a figurákba és a technikai dolgokba is. Rövid pályafutásom alatt talán Julika szerepét mondanám eddig a legnehezebbnek. Nagyon örültem, mikor megkaptam a szerepet, mivel ő egy olyan karakter a Liliomban, amelyre vágyakoznak a színésznők. Szeretem a karaktert, mert nagyon emberi és általa olyan dolgok is foglalkoztatnak, mint például: mit jelent számomra a szeretet, hogy milyen fontos összetevője a szeretet az emberi életnek és enélkül igazából nehéz is, de minek is élni?! – mesélte Verebes Judit.

Dévai Zoltán – Liliom karakterét alakító színész – elmondta, hogyan tudott azonosulni a szereppel.

– Vannak Liliomnak olyan jellemei, amelyek egyeznek az enyémmel, viszont vannak olyanok is, melyekkel egyáltalán nem értek egyet – de ebben rejlik a szakmának a varázsa: másmilyenebbek lehetünk, mint amilyenek valójában vagyunk. A rendezőnk által nagyon biztos kezekben éreztem magam – az a jó, hogy ő is színész, ezért a próbák nagyon színész-centrikusak voltak. Mindenesetre Liliom mutatott rá, hogy milyen ember nem szeretnék lenni. Ennek a két embernek (Julikának és Liliomnak) a tragédiája az, hogy egyszer sem mondták ki, hogy szeretlek – ha legalább egyszer kimondták volna, biztosan nem így végződik a történet – hallottuk Dévai Zoltántól.

A közönség az előadást legközelebb április tizenharmadikán láthatja a Zentai Magyar Kamaraszínházban, este fél nyolc órai kezdettel.