2024. március 28., csütörtök

Mit tudsz az egészségről?

A fiatalokat érintő témák szerepeltek a verseny anyagában

A héten a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete is megszervezte a Mit tudsz az egészségről? elnevezésű versenyt, a község általános iskolásai számára. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a kishegyesi és a szeghegyi iskolából egy-egy, a bácsfeketehegyiből pedig két diák vett részt a verseny községi döntőjén.

– A Vöröskereszt tartományi szervezete minden évben kiírja ezt a versenyt a községek számára, és a kishegyesi Vöröskereszt már évek óta rendszeresen részt vesz benne. Március folyamán a diákok megkapták a szükséges tanulmányi anyagot, amiből készülni tudtak a meghatározott témákban. A gyerekeket a biológiatanáraik készítették fel, és mindhárom iskolából érkeztek résztvevők a versenyre. A községi versenyen legjobban szereplő tanuló továbbjutott a tartományi versenyre, ő pedig Nikolina Roganović, а bácsfeketehegyi általános iskola diákja – számolt be Fontányi, majd arról is szólt, hogy idén a fiatalokat érintő témák szerepeltek a verseny anyagában. Ilyen volt a serdülők fejlődése és növekedése, lelki problémák a serdülőkorban, táplálkozási rendellenességek, bőrbetegségek és személyes higiénia a serdülőkorban. A titkár azt is kihangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű tudásfelmérések igen fontosak.

– A Vöröskereszt számára különösen nagy jelentősége van a diákok oktatásának és az egészséges életmódra való nevelésének. Ezzel a versennyel is az a célunk, hogy a résztvevő diákok átadják tudásukat kortársaiknak, esetlegesen családjuknak – fogalmazott Fontányi, majd arról is szólt, hogy a községi versenyen résztvevő diákokat megajándékozták, valamint a tartományi versenyt megelőzően részt vehetnek egy magyarkanizsai megmérettetésen is.

Április 7-e az egészség világnapja, ezért a Vöröskereszt kishegyesi szervezete ezzel kapcsolatos programokat szervez április során, számolt be lapunknak a titkár. Terveik között szerepel egy kerékpártúra és egy gyalogtúra. Mindkettőt a helyi általános iskolákkal közösen fogják megszervezni. Emellett más egészségre nevelő és egészséges életre buzdító programokat is szeretnének tartani fiatalok számára, mondta el Fontányi.