2024. április 20., szombat

A halasztás halasztása

Ma rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot tartanak

Az Európai Unió tagállamainak vezetői ma rendkívüli csúcstalálkozót tartanak, egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása lesz.

May tegnap Berlinben Angela Merkel támogatását kérte ahhoz, hogy a brit kilépés határidejét tolják ki június 30-ig (fotó: AP/Beta)

May tegnap Berlinben Angela Merkel támogatását kérte ahhoz, hogy a brit kilépés határidejét tolják ki június 30-ig (fotó: AP/Beta)

A brüsszeli ülés kora esti megnyitását követően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Theresa May brit miniszterelnök bemutatja új halasztási tervét.

Hétfőn éjjel a londoni alsóház Mayt, a megállapodás nélküli Brexitet elkerülendő határidő-hosszabbítás kezdeményezésére kötelezte. A brit kormány már a múlt héten június 30-áig terjedő hosszabbítást kért, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig rugalmas, akár egy évig terjedő halasztási időszakot javasolt.

A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha elutasítják May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból. Ennek valószínűsége kicsi, ugyanis a huszonhetek vezetőinek nagy többsége hajlik az újabb halasztásra, amennyiben London világossá teszi, miként kívánja felhasználni ezt az időt a rendezetlen kiválás elkerülésére.

Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland kormányfő ugyanakkor szigorú garanciákat kér arra vonatkozóan, hogy London halasztás esetén is hajlandó a konstruktív együttműködésre, mert egyesek attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság hosszabbítás esetén belülről kezdheti bomlasztani az EU-t, lévén, hogy Jacob Rees-Mogg brit keményvonalas kilépéspárti politikus nemrég erről beszélt.

Ez a párizsi ház fala – Combo, a francia graffiti művész jóvoltából – egy ideig megőrzi emlékül May és Macron találkozását (fotó: AP/Beta)

Ez a párizsi ház fala – Combo, a francia graffiti művész jóvoltából – egy ideig megőrzi emlékül May és Macron találkozását (fotó: AP/Beta)

Az uniós csúcsra készülő Theresa May tegnap a német kormányfőnél, majd a francia elnöknél járt. 

Angela Merkellel egyetértettek abban, hogy Nagy-Britanniának megállapodás alapján kell kilépnie az Európai Unióból. May Berlinben Merkel támogatását kérte ahhoz is, hogy a brit kilépés határidejét tolják ki június 30-áig. Ezzel kapcsolatban Steffen Seibert német kormányszóvivő kijelentette, a halasztásról a 27 maradó tagállamnak egyhangúlag kell döntenie.

A tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tegnapi luxembourgi ülésén Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár közölte, a magyar kormány nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába, azaz támogatja a kilépési határidő újabb halasztását, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra. A kormány fontosnak tartja a „kemény Brexit” elkerülését és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer kialakítását a felek között – emelte ki Takács.

A brit EU-tagság eredetileg március 29-én szűnt volna meg, de a huszonhetek néhány héttrl ezelőtt egy hosszabbítást már jóváhagytak, mivel a londoni parlament nem fogadta el a kilépés feltételrendszerét rögzítő szerződést. Ez a halasztás május 22-ig tartott volna abban az esetben, ha az alsóház előző péntekig megszavazta volna a Brexit-megállapodást, de ez nem történt meg. Így ezen egyezség értelmében Londonnak április 12-ig kellene dönteni, hajlandó-e részt venni a májusi európai parlamenti választásokon. Ha igen, akkor jöhetne egy hosszabb kiterjesztés, ha viszont nem, akkor a szigetország rendezetlen módon válna ki pénteken.