2024. április 19., péntek

Kátrány, libatoll és šešeljizmus

Az ellenzék követeli, fosszák meg az SZRP elnökét parlamenti mandátumától

A Köztársasági Képviselőház ellenzéki képviselőinek egy része követeli a parlament adminisztratív bizottságától, hogy fossza meg Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét a képviselői mandátumától, mivel továbbra sem kíván felhagyni a fenyegetésekkel és a gyűlöletbeszéddel. Goran Ćirić, a Demokrata Párt parlamenti képviselője a parlamentben tartott mai sajtótájékoztatóján kiemelte, Šešelj már sokadik alkalommal fenyegeti meg nyilvánosan képviselőtársát, Aleksandra Jerkovot, és erre sürgősen reagálnia kellene a képviselőháznak.

Vojislav Šešelj kedden Twiter-oldalán azt üzente Aleksandra Jerkovnak, hogy miután kihullik Jerkov haja, a fejét kátránnyal keni majd be, hogy libatollat ragaszthasson rá. Jerkov mellett Milojko Pantićot, a Danas napilap újságíróját is megfenyegette, mondván, be fogja bizonyítani, hogy a šešeljizmus aktívabb, mint valaha, és kész arra, hogy eltakarítsa az áruló szemetet. Ma pedig már a Blic fő és felelős főszerkesztőjét, Predrag Mihailovićot és igazgatóját, Veselin Simonovićot is sorra vette.

Ezekre a fenyegetésekre reagált a parlament demokratikus ellenzéke, sőt Goran Ćirić azt is hangsúlyozta, hogy Šešeljt jogerősen már 10 év börtönbüntetésre ítélték a vajdasági Herkócán (Hrtkovcin) élő horvátok elleni, 1992-ben végzett gyűlöletszítás és üldöztetésének serkentése miatt. Már ez a börtönbüntetés is arra kötelezi a Köztársasági Képviselőházat és a parlament adminisztratív bizottságát, hogy megfossza Šešeljt a képviselői mandátumától.

Hozzátette ugyanakkor, hogy miután a hatalmi koalíció nem reagál ezekre a fenyegetésekre, és nem ítéli el határozottan Šešelj gyűlöletbeszédét, egyenlőségjelet tesz az SZRP elnöke által tett kijelentések és a hatalmi párt véleménye között.

Balša Božović, a DP képviselője folytatva párttársa gondolatmenetét, kijelentette, mindenki tudja, hogy Šešelj Aleksandar Vučić „politikai apja”, így az államfő védelmét élvezi. Szavai szerint Šešelj korábban Slobodan Miloševićet szolgálta, most pedig Vučićot, fenyegetést, félelmet és uszítást víve a képviselőházba. Hangsúlyozta, az államfő téved, ha azt hiszi, hogy az ellenzék vagy a DP soraiból valaki is megijed ettől a módszertől.

Zoran Živković, az Új Párt képviselője arra mutatott rá, hogy Šešeljnek a politikai karrierje során mindig is az volt a feladata, hogy kompromittálja azokat az értékeket, amelyek Szerbiában normálisnak számítanak.

Marija Janjušević, a Dveri mozgalom képviselője a Dveri és a Szerbiáért Szövetség támogatásáról biztosította Aleksandra Jerkovot. Kiemelte, a politikai nézetük számos dologban nem egyezik, mégsem lehetnek képmutatók, minden jellegű erőszakot elítélnek, és szavai szerint minden nő megérdemli a tiszteletet.