2024. március 29., péntek

A lehetőségek széles palettája

Az MNT felsőoktatási tájékoztatója Csókán és Törökkanizsán

Április folyamán a Magyar Nemzeti Tanács és az Európa Kollégium képviselői ellátogatnak az összes olyan középiskolába Vajdaság-szerte, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. A szülőkkel, diákokkal való találkozókon a szülőföldön való továbbtanulás lehetőségeire, előnyeire hívják fel a figyelmet.

– Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy megismertessük a középiskolás diákokkal és a szüleikkel is az MNT által nyújtott lehetőségeket. Tudjuk, hogy nagyon meghatározó a szülőkkel való kommunikáció, hiszen a családok közösen tudják meghozni azokat a fontos döntéseket, amelyek meghatározzák az elkövetkezendő időszakban a fiatalok életét. A visszajelzések nagyon pozitívak, hiszen érdeklődnek a gyerekek és a szülők is, mi meg igyekszünk minél több olyan lehetőséget, csatornát biztosítani számukra, ahol elérhetnek bennünket – mondta Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának a tagja.

Mivel a jövő értelmiségét a mostani felnövekvő generáció fogja adni, éppen ezért az MNT ösztöndíjprogramot dolgozott ki a szülőföldön való továbbtanulást választók számára. Ennek része a szerb nyelvi felzárkóztatás, a tantárgyi felvételi előkészítők, és természetesen maga az ösztöndíj-támogatás is.

– Az oktatásban nyújtott támogatásban az Európa Kollégium is kiveszi a részét, hiszen mi magunk is fontosnak tartjuk, hogy a tanulók itthon maradjanak. Ahhoz, hogy ezt kellően minőségi környezetben tehessék, a kollégium próbál minél többet hozzátenni az Újvidéken tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára – mondta Danyi Zsuzsanna, aki az Európa Kollégium képviseletében érkezett Csókára és Törökkanizsára, hogy megossza a jelenlegi harmadik osztályos középiskolásokkal és szüleikkel hogy a náluk működő szakkollégiumi rendszer tevékenysége mennyire produktív, hiszen mind az egyes tudományok, a sport, a művészet és egyéb szakmai területre kiterjedő oktatási programot kínálnak a tanulók számára.

A lehetőségek széles palettáját láthatták a csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola vegyipari laboráns és a törökkanizsai Dositej Obradović Középiskola gépjárművezetői, szakács, valamint cukrász szakos tanulói, akik bátran kérdezhettek az előadóktól.