2024. április 19., péntek

Négy tűz között

Pásztor István: Akármennyien is maradunk, még mindig sokan leszünk

Négy újságíró kérdéseinek kereszttüzébe „merészkedett” tegnap este Szabadkán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Magyar, nemzet, politika - 100 év magány után elnevezésű nyilvános sajtóbeszélgetésen, amelyet a magyarországi európai parlamenti választások vajdasági kampányának keretében tartottak meg, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében. Akik kérdeztek: Máriás Endre, a VMÚE elnöke, Tőke János, a Családi Kör főszerkesztője, Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke és Agárdi Gábor, a Szabadkai Magyar Rádió mb. fő- és felelős szerkesztője. A beszélgetés kezdetén a VMSZ elnöke megjegyezte: úgy érzi magát, mint a halára ítélt akasztás előtt.

Agárdi arra volt kíváncsi, miért élt a magyar nemzet száz év magányban. Az elmúlt száz évben a vajdasági magyarság heves viharok áldozata volt – emelte ki Pásztor, hozzátéve, hogy a közösség az elmúlt tíz évben került abba a helyzetbe, hogy kijelenthesse: újabb száz év kezdődik el, méghozzá az, amelyben Európa ezen térségében nem lesz magányos a közösség, az egyetemes magyar nemzet részeként fejlődhet. Senki nem tervezi a majdani támogatásokat az EP- vagy az egyéb magyarországi választásokon való részvételhez kötni – fejtette ki Pásztor, válaszolva Agárdi következő kérdésére, majd aláhúzta: „Azért kell szavazni, hogy folytatni lehessen azt a nemzetpolitikát, amely lehetővé tette a számos területet felölelő támogatáspolitikát.”

Tóth kérdésére válaszolva a VMSZ elnöke kifejtette: a kettős állampolgárság nemcsak erősítette a közösséget, hanem gyengítette is, hiszen az uniós útlevél birtokában sokan külföldön keresték a boldogulást. Pásztor elvetette a vádat, hogy a VMSZ a felelős az elvándorlásért, majd kijelentette, hogy a VMSZ a rendelkezésre álló források előtérbe helyezésével, továbbá a jogalkotás eszközeivel, valamint a gazdaságfejlesztés további elmélyítésével küzd az elvándorlás ellen.

Milyen érzésekkel töltik el az elvándorlással kapcsolatos számok? – kérdezte Tőke. Válaszában Pásztor arra összpontosított, hogy egyelőre nincsenek releváns statisztikai mutatók az elvándorlás mértékével kapcsolatban, ezek 2021-ben derülnek ki a népszámláláskor. Szavai szerint a terepi munka során azt tapasztalja, hogy habár a közösség megfogyatkozott, a helyzet nem olyan drámai, mint azt egyesek láttatni próbálják.

– Akármennyien is maradunk, még mindig sokan leszünk. Ezért nem engedhetjük meg magunknak a siránkozást. Továbbra is cselekedni tervezünk – szögezte le Pásztor.

Válaszolva Máriás kérdésére a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy Deli Andor vajdasági EP-képviselő az utóbbi öt ében kiemelkedően látta el feladatait, hűségesen képviselve a vajdasági magyarság és Szerbia érdekeit. Deli ezúttal is befutó helyen szerepel a Fidesz–KDNP fémjelezte listán – emelte ki Pásztor, hozzáfűzve, hogy minden szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő öt évben is folytathassa érdekvédő tevékenységét.