2024. április 19., péntek

Jól programozottan működnek az északi „mosodák”

Rájár a rúd a nagybankokra mostanában. Hol valamilyen ügyeskedésért varrnak a nyakukba (hatalmas) bírságokat, hol kartellezésért, hol egyéb turpisságokért.

A minap került sorra Svédország egyik ismert ágazati szereplője, a Swedbank is. Előbb a vezérigazgatót rúgták ki, utána a bankelnök már „önként” mondott le tisztségéről. Mást nemigen tehetett, hiszen cége óriási botrányba keveredett, ráadásul az illetékes nemzeti hatóságok mellett az amerikai felügyelet is nyomozást indított a Swedbanknál történtek miatt.

Persze csak azok után, hogy kiderült: a ház észt leánybankja példátlanul nagy összeget mosott tisztára, és csaknem 135 milliárd euró gyanús ügyfélvagyont kezelt. Ráadásul elég hosszú ideig, nagyjából tíz esztendeig. A temérdek pénz többnyire orosz ügyfelektől érkezett.

Az európai uniós hatóságok ébersége ellenére az elmúlt években az orosz politikai és gazdasági elit előszeretettel használta a balti országokban működő bankokat pénzmosásra. Lettországban már a jegybank exelnöke is gyanúba keveredett. Úgy tűnik, nagy összegű pénzmosáshoz járult hozzá.

Litvániában egy fedő intézet, az Ūkio Bankas segítségével 8,9 milliárd dollárt – más források szerint „csak” 4,5-5 milliárd dollárt – juttatott külföldre, illetve legalizált (2006 és 2013 között) a Trojka Dialog orosz befektetési magánbank, amely a moszkvai legfelsőbb politikai körökkel is kiváló kapcsolatokat ápol. Szívesen dolgozik állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és barátainak is. Szolgáltatásait a londoni elit is igénybe vette. Még Károly walesi herceget, brit trónörököst is hírbe hozták vele. Szóvivője azonban mindent cáfolt.

Az Ūkio Bankas néhány milliárdos ügye szinte jelentéktelennek tűnik az Észtországban legutóbb fölfedezett pénzmosás mellett, amelyben a munkát a Dánia legtekintélyesebb bankja által működtetett helyi fiókintézet, a kis Danske Bank Estonia végezte el. Olyan globális jelentőségű segítők közreműködésével, amelyek hozzáférhetnek az Egyesült Államok jegybankjának elektronikus rendszeréhez.

Merthogy nem aprópénzeket kellett mozgatni (kifehéríteni). Sőt mint kiderült, minden idők legnagyobb európai pénzmosását végezték a Danske Bank észt fiókján keresztül. A 2007-től bő nyolc éven át folytatott műveletben csaknem 200 milliárd eurót moshattak tisztára, többségében orosz számlatulajdonosok. Felmerült a gyanú, hogy az észtországi bank mintegy tizenötezer ügyfele közé tartozhatott a Putyin-család néhány tagja és egyik orosz titkosszolgálat is. Az is valószínű, hogy az orosz (és ukrán) ügyfelek mellett az azerbajdzsáni politikai kenőpénzek egy része is ezen a csatornán folyt keresztül.

A tavaly kirobbant botrány miatt nemzetközi nyomozás kezdődött, amely jelenleg is tart. A súlyos bűncselekmény miatt a Danske Bank is vezetőváltásra kényszerült, részvényei értéke jelentősen csökkent, az intézmény hírnevét azóta sem sikerült helyreállítani.

A Swedbankkal és a Danske Bankkal együtt hírbe hozták Észak-Európa legnagyobb bankját, a Nordeát is. Igaz, mindössze 700 millió eurónyi gyanús pénzmozgás ügyében.

A hatalmas botránysorozat miatt két (kisebb) bankot zártak be eddig. A lett és az észt hatóságok ugyanakkor komoly bírságokkal sújtottak több érintett pénzintézetet, néhol számlákat és betéteket is zároltak.