2024. április 23., kedd

Jobbá teszik az országot

Átadták a Miša Anastasijević kapitány díjakat

Az újvidéki Szerb Matica kiállítótermében április 9-én 19. alkalommal adták át a Miša Anastasijević kapitány díjakat. Ezúttal 24 olyan személy, vállalkozó, vállalat, egyetemi tanár, kulturális és egészségügyi dolgozó, környezetvédő és közéleti személy  kapott nemzeti elismerést, aki az országban a legjobb eredményeket mutatta fel az idén. Az est házigazdája, Boško Negovanović kiemelte, a Miša Anastasijević kapitány díjakat a Media Invent Kft. az Újvidéki Egyetemmel és a Belgrádi Egyetemmel közösen, a körzeti gazdasági kamarák ajánlása alapján adják át a legjobbaknak.

− A csúcsteljesítményhez vezető út  elnevezésű projektum, azaz az ország idei kiemelkedő munkát, teljesítményt felmutató személyek utáni kutatás az utolsó fázisához érkezett. Szerbia összes nagyvárosából a legjobbak listája először a körzeti gazdasági kamarák, majd az országos gazdasági kamara szakemberei elé került, és mint eddig is, kiválasztásra kerültek az idei díjazottak – magyarázta Negovanović.

Dr. Marijana Dukić Mijatović, az újvidéki polgármester gazdasági tanácsadója, aki két évvel ezelőtt maga is a díjazottak között volt, felszólalásában kiemelte, a kis szobrocska folyton emlékezteti és tovább ösztönzi tulajdonosát a még jobb teljesítmény felmutatására. Mint mondta, nincs, és nem is lehetséges javulás a polgárok életkörülményeit illetően, a kultúra fejlődésében és a társadalmi fejlődésben gazdasági fejlődés és beruházások nélkül.

A díjazottak (Fotó: Dávid Csilla)

A díjazottak (Fotó: Dávid Csilla)

− Újvidéken az elmúlt három évben a munkanélküliség 20-ról 9 százalékra csökkent, s ez kiváló eredménynek számít, nem szabad azonban megállni, folytatni kell a munkát. Az ipari övezetben működő nagyobb autóipari vállalatok egy bizonyos időre több munkanélküli számára biztosítottak jövedelmet. Külön kiemelhető az a tény, hogy több nagyvállalat, köztük a fejlődési és kutatóközpont az elmúlt három évben csaknem 500 mérnököt alkalmazott. Az eddigi külföldi beruházók mellé hamarosan újabbak érkeznek, de itt vannak még a multicégek és kereskedelmi láncok, beruházók. Ugyanakkor a hazai vállalkozások esetében is óriási előrehaladás és fejlődés tapasztalható – emelte ki a gazdasági tanácsadó.

Dr. Radovan Pejanovć, a szakzsűri elnöke elmondta, ezúttal sem volt könnyű dönteni a rangos elismerések odaítélésekor.

− Szabványos kritériumok alapján irányítottuk a folyamatot. Ezek: a siker, a társadalmi felelősségvállalás, a kreativitás, az eredmények, amelyeket a különböző területeken elért jelöltek megkaptak – magyarázta a zsűri elnöke. Elmondta még, hogy eddig Belgrád és Vajdaság egyes régióiban ítélték oda a díjakat, ma viszont már országos szinten is.

Pero Zubac, a Miša Anastasijević kapitány díjat odaítélő zsűri tagja felszólalásában kifejtette, hogy szép dolog mindig felfedezni sikeres embereket a különböző tevékenységi területeken, olyan egyéneket, akik országunkat jobbá teszik, s hogy a névsorban találhatók mindannyian sikeres üzletemberek, sikeres sportolók és kultúrmunkások egyaránt.

Az idei díjazottak között van Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is, őt a szakzsűri a jólét fejlesztése és építése terén kifejtett munkájáért javasolta díjra.

− A díj egyrészt a Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság eddigi munkájának és eredményeinek megerősítését jelenti, vagyis a saját munkám, valamint az ezzel foglalkozó szakszolgálatok minden alkalmazottja számára elismerés. Másrészt további kihívás, ugyanakkor figyelmeztetés is, hogy gondoskodjunk a közjóról, valamint hogy az egyén legfőbb teljesítményeit mind szakmai, mind a családi életében a Miša Anastasijević-i értékre kell alapozni, vagyis a közjót, a hazaszeretetet és a patriotizmust a gazdasági és az üzleti élet fejlesztésével kell érvényre juttatni. Ugyanakkor a gazdasági élet fejlesztését nem a nyereség növelésével, hanem tudással, a közoktatással és új kulturális értékek létrehozásával kell megalapozni – mondta a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár.

Dr. Bratislav Milovanović, a niši Pogled grupa vállalat tulajdonosa számára igazán rangos az elismerés.

– A számos díj közül, amit kaptam, ez a legértékesebb. Azon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám során dolgoztam az oktatásban, voltam tudományos tanácsadó, a munkám utolsó harmadában viszont a gazdaságban dolgoztam, így a tudományos és innovatív megoldások gyakorlati alkalmazását illetően sikerült összekovácsolni egy kiváló csapatot – mondta.

Miloš Nenezić, a Szerb Gazdasági Kamara képviselő-testületének és a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke, a Trayal korporáció igazgatója, ugyancsak díjazott.

− Számomra rendkívül jelentős jutalomról van szó, hiszen ezzel elismerik, hogy az egyes programokkal való foglalkozás, amelyekre sok időt fordítottam, például a gazdasági környezet javítása, valóban hatásos, és működik – értékelte az elismerést.