2024. április 26., péntek
ZOMBORI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK

Rosszul számoltak el a pályázati pénzekkel

Az elmúlt héten beszámoltunk arról, hogy üzemanyaghiány miatt több település önkéntes tűzoltótestülete (ÖTT) csökkentette tevékenységét. Akkor azt közölték a nyilvánossággal, hogy se tavaly, se az idén nem sikerült megállapodni az egyesületek finanszírozásáról se a helyi önkormányzattal, se a Vajdasági Tűzoltószövetséggel. Emiatt fizetésképtelenné váltak az egyesületek, a tűzoltókocsik elhasználták a tartalék üzemanyagot, pótlását pénz hiányában képtelenek megoldani az önkéntes tűzoltók. Városi szövetségük elnöksége rendkívüli értekezletén úgy határozott, hogy Bezdánban, Nemesmiliticsen, Béregen és Őrszálláson a helyzet rendezéséig nem vonulnak ki a településeken kívüli tűzesetekhez, és a falvakban is csak akkor, ha a helyzet komolysága megkívánja, és amíg a minimális tartalékokból futja.

Az Önkéntes Tűzoltók Városi Szövetségének Elnöksége 2018-ban és 2019-ben is többször szóban és írásban is Zombor polgármester asszonyához és a Vajdasági Tűzoltószövetséghez fordult, de eredménytelenül. Az illetékesek késlekedése miatt most a város lakosságának mintegy egyharmada fokozott tűzveszélynek van kitéve.

A zombori helyi önkormányzat reagált erre a közleményre, cáfolta egyes állításait, és rámutatott, hogy voltaképpen egyik egyesület sem volt hajlandó a pályázati feltételek és a támogatási szerződések szellemében elszámolni a városi költségvetésből kapott eszközökkel. Noha erre az illetékes ügyosztály több alkalommal is felszólította őket, a tételes elszámolás helyett saját elgondolásuk alapján próbálták igazolni a támogatás elköltését.

Az önkormányzat válasza szerint a város évek során folyamatosan segítette az önkéntes tűzoltótestületeket, szem előtt tartva a tűzvédelem fejlesztését, az önkéntességet, a humanitást, az önkéntesek szakmai képzettségét, az egyesületek hagyományát. A közpénzek felhasználásának áttekinthetősége és törvényessége érdekében az önkormányzat 2018-ban nyilvános pályázat útján hirdette meg az ÖTT-k munkájának finanszírozását. Minden egyesület pályázhatott, ha eleget tett a pályázati feltételeknek. Az eljárás lefolytatását követően a költségvetésben rendelkezésre álló kétmillió dinárt 12 egyesület között osztották szét, amiről szerződést kötöttek, melyben pontosan meghatározták, milyen célokra használhatják föl az egyesületek a pénzt. Májusban a megítélt összeg felét át is utalta az önkormányzat az egyesületek számláira.

A szerződésben lefektetett feladatok megvalósítása során az ÖTT-k eltértek a megszabott összegektől, vagy másra költötték a pénzt, anélkül hogy erről értesítették volna a városi közigazgatás illetékes ügyosztályát, vagy kérelmezték volna az eszközök átcsoportosítását. Emiatt az önkormányzat többször is figyelmeztette az egyesületeket, majd 2019 januárjában átiratban szólította fel őket, hogy adják be a szerződésben követelt elszámolást és dokumentációt, valamint a pályázati összeg második részének átutalásához szükséges számlákat vagy előlegszámlákat. Az illetékes ügyosztály szerint viszont egyetlen egyesület se tett eleget az átiratban foglaltaknak, nem a szerződésben leszögezett projektumtevékenység alapján, hanem saját elképzelésük szerint kívánták igazolni a pénz elköltését.

Az önkormányzat szerint a jelenlegi finanszírozási modell is jól működne, ha az ÖTT-k betartanák a pénzügyi fegyelmet, ám bizonyára új modellre lesz szükség, miután megszületnek a polgárvédelemre, így a tűzvédelemre és az önkéntes tűzoltótestületek ezen belüli konkrét szerepére vonatkozó jogszabályok. A város továbbra is támogatja a katasztrófavédelmet, amire az idén ötmillió dinár áll rendelkezésére, ezen belül az ÖTT-ket is, amelyek eleget tesznek a törvényes feltételeknek és a polgárvédelem kötelékébe tartoznak.

Az önkormányzat egyben cáfolta, hogy az ÖTT-k üzemanyaghiánya miatt a város lakosságának egyharmada fokozott tűzveszélynek lenne kitéve. A tűzoltás ugyanis nem a helyi önkormányzat feladata, hanem a belügyminisztériumé, erről a tűzvédelemről és a rendőrségről szóló törvények rendelkeznek. Az viszont vitathatatlan, hogy a hivatásos tűzoltóság munkájához értékes közreműködő segítséget nyújtanak az önkéntes tűzoltók.