2024. április 25., csütörtök

Az emberi élet szimbóluma

A zentai Népkertben szombaton elültették a 2018-as generáció fáját
Az újszülöttek ligete újabb oszlopos tölgyfával gazdagodott (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az újszülöttek ligete újabb oszlopos tölgyfával gazdagodott (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Szombaton Zentán a Népkertben alkalmi ünnepség keretében egy oszlopos kocsányos tölgyfát ültettek el a 2018-ban született gyermekek tiszteletére. A facsemetét a játszótérhez közel Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere ültette el, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy régebben szokás volt fát ültetni, ha egy gyermek megszületett.

– A szülők vagy a nagyszülők a gyermek születésekor facsemetét ültettek. A fa ugyanis ugyanúgy gyökerezik és fejlődik a földben, ahogy a gyermek a családban, nagyra nő, mint a kisgyermek, és kötődik a helyéhez, mint a gyermek a szülői házhoz. A különböző kultúrákban a fa az emberi élet szimbólumaként jelenik meg, gondoljunk csak a magyar népmesék életfájára, amellyel leginkább csodás dolgok történnek. Zentán is kialakul lassan az újszülöttek ligete, hiszen ezúttal is azért gyűltünk össze, hogy elültessük a tavalyi évben született 170 gyermek ajándékát, egy újabb fát. Zenta község önkormányzata anyagilag is igyekszik támogatni azokat a családokat, amelyek az itt maradás és a gyermekvállalás mellett döntöttek. Amikor építkezünk, akkor sem csak magunkra, hanem a családunkra is gondolunk, ha oktatási intézményeket újítunk fel, a közösség érdekét tartjuk szem előtt, mint ahogyan a fák ültetése sem csak a mának szól, hanem a jövőnek is, hiszen valamennyien tudjuk, hogy a jövőnket a gyermekeink, az unokáink jelentik – emelte ki a polgármester.

A fa elültetését megelőző alkalmi ünnepségen a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ táncosai és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében működő Ispiláng tánccsoport lépett fel.