2024. március 29., péntek

Terítéken a népesedési stratégia

Aktuális témákról a topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület hétvégi rendezvényén

Kegyes volt az időjárás a hétvégi Családok Akadémiája elnevezésű rendezvény résztvevőihez; a programot második alkalommal is a kishegyesi Kátai-tanyán szervezte meg a topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesület. A családok életét közvetlenül érintő aktuális témákat feldolgozó előadások és a gyermekeknek szervezett programok mellett a hétvégi rendezvény adott otthont több nagycsaládos szervezet közreműködésével zajló tanácskozásnak is. Cservenák Kancsár Izabella, a 3+ igazgatóbizottságának elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban ismertette, hogy igyekeztek minél több tartalommal megtölteni a Családok Akadémiájának második felvonását is.

Egyebek mellett nőgyógyászati témákkal kapcsolatban hallhattak előadást és drogprevenciós foglalkozáson vehettek részt a felsős és a középiskolás gyermekeink a környékünk elismert szakelőadóinak közreműködésével. Előadás hangzott el az érzelmi fejlődésről, az érzékenyítésről, illetve a befogadásról meghívott gyógypedagógusunk közreműködésével. Amíg a gyerekek kocsikáztak és lovagoltak, mi, felnőttek műhelyfoglalkozáson vettünk részt – ismertette Cservenák Kancsár Izabella.

A rendezvény keretében vasárnap vendégül látták Kerekes Árpádot, a KINCSE Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület elnökét, illetve Krizsán Vilmost, a VANCSESZ vezetőjét. A tanácskozáson szót ejtettek arról a népesedési stratégiáról, aminek kidolgozására a VANCSESZ kapott megbízást, illetve a szervezet májusban esedékes tisztújító közgyűléséről is említést tettek.

A Családok hétvégi akadémiája a Makói Nagycsaládos Egyesületet is vendégül látta. A szervezet elnök asszonya, Asztalosné Veronika elmondta, hogy egy Lakiteleken, korábban megszervezett egyesületi találkozón ismerkedtek meg a 3+ vezetőivel.

Ahogy sikerült megismerkednünk és tapasztalatot cserélnünk a topolyai szervezet képviselőivel, rájöhettünk, hogy egyforma céljaink vannak. Mégpedig egy olyan családias közösség építése és olyan programok szervezése, amelyben/amelynek során a gyerekek és a felnőttek is egyaránt jól érzik magukat. A topolyai 3+ Egyesület oszlopos tagjaival közös nevezőre találtunk, és nagyszerű alkalmakat látunk az együttműködésre. Igazából nem vagyunk messze egymástól, és akár egy-egy napos közös kirándulás alkalmával vendégül is tudjuk egymást látni – nyilatkozta a makói nagycsaládos egyesület elnök asszonya.

Májuk közepén mi leszünk a házigazdái a dél-alföldi nagycsaládos szervezetek találkozójának, ami valójában országos szintű rendezvény lesz, és a topolyai nagycsaládos egyesület mellett valamennyi érdeklődő nagycsaládos szervezet képviselőjét várjuk szeretettel. A mi szervezetünk sem különbözik a többi hasonló céllal alapított egyesülettől, közös családi kirándulásokat szervezünk, farsangolást, télapóvárást és a húsvéthoz köthető foglalkozásokat. A legnagyobb kihívás a kiskamaszokat megszólítani, azt a korosztályt, amit valójában egyébként is nehéz megközelíteni. Azon igyekszünk, hogy olyan játékokra pályázzunk, amelyek őket is megfogják, az egyik ilyen például a buborékfoci – nyilatkozta a makói társszervezet elnök asszonya, aki elismeréssel szólt a Családok Akadémiája ötletéről és lebonyolításáról.

Tót Gabriella a házigazda 3+ Nagycsaládos Egyesület elnök asszonya örömének adott hangot, hogy rendezvényükkel a rohanó élettempó ellenére is megmutathatták, hogy a kikapcsolódást lehet ötvözni a hasznos időtöltéssel.

Egy szülő számára a kábítószerek, a függőségi betegségek rettegett terület, kiszámíthatatlan, hogy melyik gyermek, ifjú hogy reagál egy-egy éles helyzetben, ezért soha nem lehet tabutémaként kezelni, egyebek mellett ezért is volt hasznos a hétvégi programunk – nyilatkozta a szervezet elnök asszonya, és megköszönte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását, amelynek hála le tudták bonyolítani a rendezvényüket. Az alapkezelő biztosította egyébként a Családok Akadémiájának műszaki feltételeit is, egy hordozható számítógépet, egy projektort, vetítővásznat, amit a jövőben is ki tud használni a 3+ a programjaik lebonyolítása alkalmával.