2024. március 28., csütörtök

Hatékonyan és biztonságosan

A közlekedés néhány fontos kérdéséről középiskolásoknak

Kedden a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában előadást tartottak a Volvo Truck Coorporation szerbiai és magyarországi kirendeltségének képviselői. A prezentációk fókuszában a biztonságos közlekedés, az energia-hatékony működés és a környezetvédelem összefüggései szerepeltek.

Újságírói kérdésre Željko Rajčić, az iskola igazgatója elmondta, hogy első ízben látják vendégül az ismert személygépjármű-, illetve tehergépjármű-gyártó céget.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A Volvo képviselői a közúti közlekedési technikus és a sofőr szakon tanuló diákjainknak tartottak előadást. Ügyelünk arra, hogy a tanulóinknak minél több információval szolgáljunk a technológiai újításokról. A Volvo cég a világ élmezőnyébe tartozik, és az ő innovációs, illetve kutatási eredményeik mindenféleképpen érdekesek lehetnek a diákjainknak, és az itt megszerzett tudást felhasználhatják a továbbtanulásnál, vagy a munkájukban is – fogalmazott az igazgató.

A szerb nyelvű képzést Zoran Savadinović, míg a magyar nyelvűt Tóth Dezső gépkocsivezető-oktatók tartották. Előbbi újságírói kérdésre kifejtette, a diákok az előadásában ízelítőt kaphatnak abból a programból, amit a professzionális sofőrök képzésére dolgoztak ki.

– A Volvo mindenek elé helyezi a biztonságot, és ez kell hogy legyen a legfontosabb az itt megjelenő diákoknak is. Emellett mi is odafigyelünk a hatékonyságra, ami által csökken a károsanyag-kibocsátás is, ami a környezetvédelem szempontjából fontos szempont. A tanulók betekintést nyerhetnek az európai trendekbe, illetve azokba az innovációs folyamatokba, amelyek az elmúlt időszakban végbementek a személygépjármű-gyártásban. Utóbbi esetében nagy figyelmet érdemel az Euro 6 szabvány bevezetése, amely különböző határértékeket határoz meg a kipufogógázok esetében – nyilatkozta Savadinović.

Tóth Dezső előadásában nagy figyelmet szentelt a helyes vezetéstechnikának, amivel gépjárműtől függetlenül nagyban csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás és növelhető a biztonság.