2024. április 19., péntek

A megelőzésen a hangsúly

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokra várták a lakosságot Magyarkanizsa község településein
Ezúttal több mint kétszázan vettek részt az ingyenes egészségügyi vizsgálatokon (Puskás Károly felvétele)

Ezúttal több mint kétszázan vettek részt az ingyenes egészségügyi vizsgálatokon (Puskás Károly felvétele)

A Magyarkanizsai Egészségház is bekapcsolódott abba az akcióba, amelyet az egészség világnapja kapcsán szerveztek hétfőn. Ez alkalommal a lakosság minden tagja részt vehetett a vérnyomás- és vércukorszintmérésen, valamint EKG- és fülvizsgálatot is elvégeztethettek. Nemcsak a városban, hanem a község településein is volt lehetőség az akcióban való részvételre, amelyet egyre inkább kezdenek az emberek megszokni, ezért egyre többen élnek is a lehetőséggel. Ezúttal több mint kétszázan vettek részt az ingyenes egészségügyi vizsgálatokon.

Ilyenkor mindig akad olyan egyén is, akinél kiderül, hogy valami nincs rendben. A magyarkanizsai Balázs Ferencnél például a vizsgálat alkalmával derült fény arra, hogy szívproblémákkal küzd, amit kezeltetnie is kell, emiatt szigorú diétát javasoltak neki. Dobó Eszter magyarkanizsai lakos is fontosnak tartja a preventív akciókat, hiszen általuk sok esetben megelőzhető a baj, vagy legalábbis időben fény derül rá. Hasonlóan vélekedik Ördög Mihály is, aki már nem először vette igénybe ezeket az ingyenes szolgáltatásokat, mivel úgy véli, már csak a kora miatt is hatványozott figyelmet kell fordítania az egészségi állapotára. Saját bevallása szerint külön öröm számára, hogy ilyenkor gyorsan sorba lehet jutni.

Az egészségház igazgatója, Gyólay Karolina elmondta, hogy nagy örömmel kapcsolódtak be az akcióba, amely valójában már vasárnap elindult, csak ünnepnap lévén akkor kevesen vettek részt a vizsgálatokon.

– Az egész község minden faluját fontosnak éreztük bekapcsolni ebbe a megmozdulásba, éppen ezért még hét helységben folytattuk le ezeket a vizsgálatokat. A kora reggeli órákban már 67 személy jelentkezett csak Magyarkanizsán. A megelőző vizsgálatok nagyon fontosak, ez alkalommal a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség állt a fókuszban, ugyanakkor a fülvizsgálatra is alkalmuk nyílt az érdeklődőknek. Meglepő módon jelentős volt azoknak a száma, akiket el kellett látni, többeknél kellett fülmosást alkalmazni – mondta az igazgatónő, aki külön köszönetét fejezte ki a lakosságnak, hogy ilyen nagy számban részt vettek és érdeklődést mutattak.