2024. április 23., kedd

Az ifjúság szerepe a nemzetpolitikában

Ifjúsági nemzetpolitikai konferencia-hétvégét tartottak Bácsfeketehegyen
Dr. Szili Katalin (Fotó: Tóth Péter)

Dr. Szili Katalin (Fotó: Tóth Péter)

Szombaton a bácsfeketehegyi kultúrotthonban került sor a Töltsük meg tartalommal Kárpát-medencét! című konferencia-hétvégére. A határon átívelő eseményt a PROKON Egyesület szervezte a Kolozsvári Magyar Politológushallgatók Társaságának együttműködésével, a Feketics Művelődési Egyesület pedig a házigazda szerepét töltötte be. A konferencián többek között felszólalt dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott,valamint Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitika fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

A magyar világnemzet, és minden magyar számít, mondta el a médiának Kalmár Ferenc.

– A magyar kormány úgy cselekszik és olyan nemzetpolitikát követ, amelynek két alapelve van: minden magyar számít, és megpróbáljuk a magyarságot a szülőföldjén megtartani. Ezért vannak a gazdasági programok, hiszen a megmaradáshoz nem elég a jogi keret, nagyon fontos az egzisztenciális keret szavatolása is – mondta el Kalmár, majd arról is szólt, hogy az egyetemisták itt tartása szempontjából fontos lenne a vajdasági egyetemek megerősítése. 

Az identitás megőrzésben nagyon fontos kérdés az oktatás és a kulturális együttműködés, fogalmazott dr. Szili Katalin.

Klesch Dávid (Fotó: Tóth Péter)

Klesch Dávid (Fotó: Tóth Péter)

– Csak akkor fog 50 év múlva is magyar szó elhangzani pl. Bácsfeketehegyen, ha a mai világban biztosítjuk, hogy az utánunk következő generációknak legyen miért magyarul tanulniuk, magyar nyelven olvasniuk és művelődniük, adott esetben a közösségi életet magyar nyelven folytatniuk – mondta el Szili.

A Töltsük meg tartalommal Kárpát-medencét! című konferencia-hétvégét azért szervezték meg, hogy a magyarországi és a környező országok magyar ifjúsági szervezetei megismerkedjenek egymással, és aktuális témákkal foglalkozzanak, nyilatkozta a médiának Klesch Dávid, a PROKON Egyesület elnöke.

– Ez egy szerény kezdeményezés, de hagyományteremtő szándékkal indítottuk. Minden évben megrendezzük és mindig másik helyszínen. A mostani beszélgetés során arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar kormány milyen gyakorlati lépésekkel segítheti ezt a munkafolyamatot – mondta el Klesch.

Barabás Csongor István, a Kolozsvári Magyar Politológushallgatók Társaságának elnöke arról számolt be a médiának, hogy szervezetük még az első lépéseket teszi meg a Kárpát-medence többi ifjúsági szervezetével való együttműködés terén.

Barabás Csongor István (Fotó: Tóth Péter)

Barabás Csongor István (Fotó: Tóth Péter)

– A PROKON-nal közösen tavaly Kolozsváron megtartottuk az első politológustalálkozót, és nagyon jól sikerült. Annak a folytatásaként képzeltük el ezt a rendezvényt, és egy olyan helyszínre akartuk elhozni, aminek szimbolikus jelentése van – fogalmazott Barabás.