2024. április 16., kedd

Klasszikus gitárdallamok Szabadkán

Yuki Saito és Peter Graneis léptek színpadra az Eurostrings fesztivál nyitónapján

Hétfőn este kezdődött az Eurostrings klasszikus gitárzenei fesztivál Szabadkán, amelynek a Kortárs Galéria ad otthont. Az est a japán Yuki Saito fellépésével indult, akit a legjobb fiatal japán gitárművészként tartanak számon. Elsőként Claude Debussy Gyermekkuckó című művéből adott elő részleteket. Ezután Dai Fujikura japán zeneszerző és Daisuke Suzuki japán gitárművész klasszikus gitárra írt szerzeményeit hallhattuk. A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat. A második fellépő a Németországból érkező Peter Graneis volt, aki kezdésként Vlastimir Trajković szerb zeneszerző művét játszotta el. A szabadkai közönségnek előadta még Silvius Leopold Weiss, Clude Debussy és Nuccio D'Angelo egy-egy szerzeményét is. Nagy sikerű fellépése után a német gitárművész elmondta, hogy először jár Szerbiában, és kiválóan érezte magát fellépés közben.

– A közönség végig feszült figyelemmel hallgatta a produkciómat. Kevés idő állt a rendelkezésemre, hogy kiválasszam, melyik dalok fognak szerepelni a repertoáromban, és kihívás is volt számomra, mivel olyan dalokat kellett eljátszanom, amelyek fél órába beleférnek. Igyekeztem különböző stílusú és tempójú szerzeményeket választani. Mindig arra törekszem, hogy olyasmit játsszak, ami tetszik a közönségnek – nyilatkozta Peter Graneis.

Az Eurostrings fesztivál tegnap esti fellépői a Nagy-Britanniából érkező Emmanuel Sowicz és a magyarországi Hart Gábor voltak. Emmanuel Sowicz első fellépőként Bach, Toru Takemitsu japán zeneszerző és Johann Kaspar Mertz osztrák–magyar zeneszerző, gitárművész egy-egy művét adta elő. Hart Gábor pedig D. Pavlovits, Miguel Llobet, Robert Schumann, Chick Corea, Johann Sebastian Bach, Alberto Ginastera és Leo Brouwer szerzeményeivel örvendeztette meg a közönséget.

A Eurostrings klasszikus gitárzenei fesztivál ma este zárul. Fellép a lengyelországi Zuzanna Wężyk és a görög Dimitris Soukaras. A rendezvény szervezői a Vajdasági Gitárművészek Egyesülete és az Electe művészeti egyesület.