2024. március 28., csütörtök

Erősítés indult az ostromolt Tripoliba

Az EU és az USA szavakkal állítaná meg a támadókat – Menekülnek a helyiek és a külföldiek

A Líbiában kiújult harcok leállítását és a polgárháborúval fenyegető válság politikai megoldását sürgeti több külföldi kormány és az EU. A múlt héten kezdődött legújabb összecsapásokban, amelyek már a fővárosra is kiterjedtek, több mint ötvenen haltak vagy sebesültek meg. Felmentő sereg indult Tripoli megsegítésére.       

Humanitárius fegyverszünetet javasolt tegnap a Líbiában egymás ellen harcolóknak az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini kijelentette: a szembenállók tárgyalóasztalnál döntsék el a vitás kérdéseiket, és biztosítsák, hogy a múlt hét közepe óta dúló legújabb harcok sebesültjeihez és a rászorulókhoz eljusson a segítség. Szerinte a fegyvernyugvást arra is ki lehetne használni, hogy a fővárosba visszatérjen a harcok elől elmenekült több ezer ember.

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Halifa Haftár elérkezettnek látja az időt, hogy kiterjessze hatalmát az ország többi részére is (fotó: AP/Beta archív)

Tripoli és az ENSZ által 2016-ban kinevezett kormány (erői) ellen Halifa Haftár, az ország keleti részét ellenőrző nagyhatalmú nyugalmazott tábornok csapatai indítottak offenzívát. A magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező haderő célja a főváros elfoglalása és a kormány megbuktatása. (Rajtuk kívül még több fegyveres csoport és milícia sem ismeri el a világszervezet védnöksége alatt működő központi hatalmat.)

Haftárnak külső támogatói is vannak, közöttük Oroszország, Franciaország és több arab állam. Az országok többsége – így az Egyesült Államok, továbbá az EU és az ENSZ – azonban a Fajez esz-Szarradzs miniszterelnök vezette tripoli kormányt ismeri el. 

A főváros elleni támadás leállítására vasárnap az ENSZ is szerette volna felszólítani Haftárékat, ám Moszkva megakadályozta ezt. A történtek után az amerikai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben az offenzíva azonnali befejezését sürgeti.

A bizonytalan helyzet miatt az USA kivonja katonái egy részét Líbiából. India már hazahívta ottani békefenntartóit, sok más ország pedig ott tartózkodó állampolgárait. Az országban több nagykövetség is bezárt, néhány multinacionális cég pedig szünetelteti a munkát.

A hét végén a helyszínen tárgyalt Haftárral az ENSZ-főtitkár. António Guterres alighanem üres kézzel tért haza. Hírek szerint vendéglátója közölte vele, addig nem állítja le a Tripoli elleni hadműveletet, amíg le nem győzi a kormányerőket, amelynek tagjait terroristáknak és zsoldosoknak nevezte.

Úgy tűnik, Haftár szeretné kiterjeszteni hatalmát az ország többi részére is. Ez azonban újabb polgárháborúval fenyeget. A harcok kiterjedése esetén Európát, mindenekelőtt pedig Olaszországot, akár újabb menekülthullám áraszthatná el, de veszélybe kerülhet a – fontos bevételt biztosító – földgáz- és kőolajexport is.

A helyzet kezelésére az EU nincs felkészülve, de a többiek sem, beleértve az USA-t is.

A kormányellenes erők légvédelmi ágyúval felszerelt pickupja a Rász Lanuof olajfinomító közelében (fotó: AP/Beta archív)

A kormányellenes erők légvédelmi ágyúval felszerelt pickupja a Rász Lanuof olajfinomító közelében (fotó: AP/Beta archív)

Moammer Kadhafi líbiai elnök-diktátor 2011-es meggyilkolása óta kaotikus állapotok uralkodnak az országban. Fegyveres seregek, milíciák, törzsi hadak küzdenek egymás ellen egy-egy terület feletti uralomért. A legnagyobb seregek pedig az országot akarják ellenőrzésük alá vonni.

A zűrzavart kihasználva iszlamista terrorista bandák is befészkelték magukat Líbiába, ahol a múlt csütörtökön lángolt fel újra a háború. Tripoli környékén és a városban tegnap is komoly összecsapásokra került sor a kormányt támogató csoportok és Haftár erői között, amelyeket repülők is támogatnak. (A fővárost már többször is bombázták.) Az eddigi harcok áldozatainak és sebesültjeinek száma meghaladja az ötvenet.

Tripoli megsegítésére közben felmentő sereg indult. Az erősítés egy része tegnap meg is érkezett a szintén tengerparti Miszráta városából. Mohamed Ganunu kormányszóvivő tegnap azt is közölte, megindították a Harag Vulkánja nevű hadműveletet, hogy megtisztítsák a líbiai városokat az agresszortól és az illegitim erőktől.