2024. április 25., csütörtök

Körözött bűnözőt fogtak el a szerb–magyar határon

A 718 kilogramm kokain csempészésével terhelt férfit Szabadkán őrzik

A horvát Belügyminisztérium közleményben erősítette meg, hogy szombaton a szerb–magyar határátkelők egyikén – nem közölték, hogy melyikről van szó – elfogták a montenegrói születésű Darjan Ješovnikot, akit az egyik legkeresettebb bűnelkövetőként emleget a horvát a sajtó.

A Szerbiai Rádió és Televízió szabadkai tudósítója szerint a férfit a Szabadkai Felső Bíróság döntésének mentén 30 nap erejéig kiadatási őrizetbe vették, mivel fennáll a szökés gyanúja. A szerbiai szervek ez idő alatt vizsgálják ki, hogy teljesültek-e a Horvátországnak való kiadatás feltételei.

Ješovnik 2011 óta van szökésben, azóta nemzetközi körözést adtak ki ellene. Azzal gyanúsítják, hogy egy bűnbanda tagjaként Dél–Amerikából 718 kilogramm kokaint csempészett Horvátországba, majd Szlovéniába, Spanyolországba és Hollandiába. Az említett bűnbandának eddig minden tagját letartóztatták, csak Ješovnik menekült meg a hatóságok elől. Sajtóértesülések szerint 2011-ben, amikor elfogták társait, éppen Ljubljanában tartózkodott, innen elmenekült, majd több európai országban rejtőzködött.

A horvát Belügyminisztérium azt is közölte, hogy a férfit a szerbiai hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült elfogni, hosszas nyomozást és az letartóztatási akció alapos előkészítését követően. Állítólag a szerbiai nyomozati szervek jöttek rá, hogy melyik álnéven bujkál Ješovnik.