2024. április 24., szerda

Új autóutakon a tengerre

Tavaly is ezt ígérték, de az idén nyárra állítólag valóban elkészül mindkét kulcsfontosságú útszakasz

Már április végére elkészül a 10-es közúti folyosó Grdelica-szoroson keresztül haladó szakasza – jelentette be ma Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. A mindössze 26,3 kilométer hosszú, de a legnehezebb építési helyszínének számító szakaszt már aszfaltozták, így a hónap végén átadhatják forgalomnak – számolt be a miniszter.

Zorana Mihajlović megtekintette a csaknem két kilométer hosszú Manajle alagúton zajló munkálatokat a 10-es korridoron (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović megtekintette a csaknem két kilométer hosszú Manajle alagúton zajló munkálatokat a 10-es korridoron (Fotó: Beta)

– A kimutatás szerint 2014-ben 34 millió gépjármű haladt keresztül az országon ezen a vonalon, a legtöbben Bulgárián és Románián keresztül kerülték el akkor még Szerbiát. A mögöttünk álló négy évben 300 kilométer hosszúságban adtunk át új autóutat, s tavaly már 58 millió gépjármű haladt végig a 10-es közúti folyosón. Arra számítunk, hogy az idei számadat meghaladja a 60 milliót is – jelentette ki a közszolgálati televíziónak nyilatkozva Mihajlović.

A Macedónia és Görögország felé haladó 10-es korridor mellett a Montenegró felé haladó 11-es folyosó befejezését is tervbe vették – számolt be a tárcavezető. Az Obrenovac és Preljina közötti, 103 kilométeres szakaszról van szó. Az ígéretek szerint még a nyári szabadságok előtt átadják, a Surčin és Obrenovac közötti részt pedig decemberben fejezik be.

Mihajlović további útszakaszok építéséről is beszámolt. A napokban Dubrovnikban tárgyal kínai beruházókkal, a szerb állam garanciát fog adni az infrastrukturális beruházások érdekében felvett hitelekhez, s ezt nem tehetné meg, ha nem lenne stabil a gazdasági és pénzügyi helyzet – értékelte. Aláírnak a kínai befektetőkkel egy szándéknyilatkozatot a Belgrád és Surčin közötti, 70 millió euróba kerülő szakasz építéséről, továbbá a Montenegró felé haladó Požega–Boljare szakasz kapcsán is, amely az előzetes számítások szerint másfél–két milliárd euróba kerül. Kína eddig már több mint ötmilliárd eurót ruházott be Szerbiába – hívta fel a figyelmet Mihajlović.

A miniszter közölte, legkésőbb júniusban megkezdik a munkálatokat a Preljina–Požega, a Bosznia-Hercegovina felé tartó Racsa–Kozmadamján (Sremska Rača–Kuzmin) és a Morava menti közúti folyosó projektuma keretében a Pojate–Preljina szakaszon is. Ezáltal Belgrád és Čačak között 120 kilométeres szakaszon autóút-összeköttetést teremtenek. Fontos, hogy mielőbb elkészüljön a 11-es korridor, részben azért is, mert az ibari útat – nem ok nélkül – a „halál útjának” hívják – jegyezte meg az infrastruktúraügyi tárcavezető. Szerinte az új autóutak nem kizárólag a közlekedés javítása miatt lényegesek, hanem azért is, mert számos nagyberuházást tesznek lehetővé.