2024. március 29., péntek

„Nagy reményekkel kecsegtető fesztivál volt az idei”

Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője

Pénteken sikeresen lezajlott a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője a zentai Művelődési Házban, ahol a nagyérdemű négy színdarabot és tizenkét rövidfilmet tekinthetett meg a teljes napon át tartó rendezvényen. Sőt mindezen túl este, amíg a zsűri meghozta döntését, Ady 100 címmel a Művészeti Akadémia Drámaművészeti Tanszékének másodéves hallgatói Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékeztek meg egy összeállítással.

A legjobb előadás: Félelem és reszketés Szabadkán (Szögi Csaba felvétele)

A legjobb előadás: Félelem és reszketés Szabadkán (Szögi Csaba felvétele)

A zsűri tagjai az idén Krizsán Szilvia színművész, Bicskei Zoltán filmrendező és Mészáros Gábor színművész voltak. A díjkiosztót követően Szilvia nyilatkozott lapunknak az idei megmérettetésről.

– Egészen magas színvonalú volt az idei vetélkedő, három kiváló előadást láthattunk, és egy ígéretes csapat alakulását. Az előbbiek maximális színházi élményt tudnak nyújtani, az utóbbinak pedig, mivel nagyon frissen összeállt társulatról van szó, egy-két évet adok, és szerintem teljesen fel tudnak zárkózni ugyanehhez a színvonalhoz. Ahhoz képest, hogy középiskolásokról beszélünk, az említett három darab sokkal magasabb szinten van, általános értékűen mondhatjuk el róluk, hogy kiválóak. Minden elvárásnak megfelelnek, katarzist nyújtanak, rendkívül szép jelenetek, remekül kidolgozott karakterek láthatók bennük. Ami a filmeket illeti, számomra szintén nagy élményt nyújtottak, mindegyiket élveztem.

Azokat is, amelyekbe szakmailag bele lehet kötni, hiszen lehet, hogy a színészi játék vagy a kameramozgatás nem tökéletes, vagy a képi világuk még nincs rendesen végiggondolva, de maga a sztori elmesélése szintjén teljesen működnek. A munkák között pedig szerepelt négy olyan, amely szinte akár felnőtt alkotótól is születhetett volna. Mindenképpen nagy reményekkel kecsegtető fesztivál volt az idei. Számomra mindig az a legizgalmasabb egy-egy ilyen szemlében, hogy még az amatőrök közé vegyül egy-egy jövendőbeli profi, és az amatőr rendezvényeket tekintve éppen miattuk sikeresebb mindig a diákszínjátszás, mint a fölnőtt. Izgalmas felfedezni egy-egy színészpalántát, hogy utána szurkoljak neki, és reménykedem benne, vágyom rá, hogy nekem egyszer partnerem vagy rendezőm legyen a színpadon.

Az eredményhirdetést követően a rendezvény még mindig nem ért véget, hiszen egy közös vacsora után a Mojo Clubban folytatódott a buli, ahol a temerini Testet ölt és a magyarországi Dope Calypso zenekarok szórakoztatták a közönséget.

A vetélkedő szervezői a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Középiskolások Művészeti Vetélkedője, támogatói pedig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Zenta község önkormányzata voltak.

Az előadások díjai:

A legjobb előadás: A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata (Szabadka): Kucsov Borisz: Félelem és reszketés Szabadkán

Tökéletes összjáték és forma: A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói (Zenta): Füzér

Legerősebb csapatszellem: Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka): Semmi

Legjobb női szereplők: Cserevics Skolasztika, Pintér Fanny

Legjobb férfi szereplők: Ágyas Ádám, Szabó Róbert

Különdíjak:

Tanyaszínház különdíj, részvétel az idei előadásban: Szőnyi Márton, Greguss Lilla

Részvétel a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenkettedik Táborában: Blazsnyik Zsaklina

A Képes Ifjúság különdíja: Bálint Eszter

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának megtekintése: Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka)

A szabadkai Népszínház előadásának megtekintése: A Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói (Zenta)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának megtekintése: Grund (Óbecse)

Az Újvidéki Színház előadásának megtekintése: A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata (Szabadka)

A Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely különdíja: Dédovity Tomity Lea, Varga Andrea, Bicskei Armand, Tóth Orsolya, Bata Zsombor, Farkas Trisztán

A filmek díjai:

A legjobb film: Tudod, milyen? (Szabadka)

Legjobb etüd: Szerelemre várva (Ada)

Jó témaválasztás: Linda (Magyarkanizsa)

Különdíjak:

A Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely különdíja: Szloboda Szonja, Nyilas Orsolya