2024. március 29., péntek

Többet kell beszélni a foglalkoztatásról

Többet kell beszélni a foglalkoztatásról

A romák világnapja alkalmából hétfőn a Városházán bemutatásra került a Romacted program, melynek célja a roma közösség helyi szinten történő megerősítése.

A kerekasztal-beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón Nenad Ivanišević, a Roma Felzárkóztatási Stratégia megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület helyi képviselője kiemelte, hogy a testület a jövőben aktívan foglalkozik majd a romák foglalkoztatását érintő kérdésekkel.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A romakérdés nem olyan terület, amire csak a világnapon összpontosítunk. Szerbia nagyon elkötelezett a romák integrációját illetően, és nagy előrelépés történt az oktatás és a lakhatás területén. Természetesen még van hova fejlődni, különösen a foglalkoztatás területén, mert a 21. században már nem csak arról kell beszélnünk, hogy hány gyermek fejezte be az általános iskolát. Elég sokan rendelkeznek középiskolai végzettséggel, és vannak, akik felsőfokú intézménybe is iratkoztak – mondta Nenad Ivanišević.

Ilija Đukanović, a Romacted intézményi munkacsoport koordinátora elmondta, hogy a város az idén 2,7 millió dinárt különített el a romák integrálódására.

– Kétmillió dinárt irányoztunk elő a lakhatósági életkörülmények javítására Csantavéren, 300 ezer dinárt szántunk az iskoláztatási, 400 ezret pedig a Romacted programra – mondta Ilija Đukanović.