2024. április 25., csütörtök

Az egészségügy fontos láncszemei

Elismerésben részesültek a tartományi közigazgatásban dolgozó véradók

Azok menthetik meg a világot, akik önfeláldozással szeretik embertársaikat, hangzott el a mai ünnepélyes összejövetelen a Tartományi Képviselőház képviselői klubjában, melyen elismerő okleveleket kaptak a vajdasági közigazgatásban dolgozó véradók. A tíz, húsz és harmincöt alkalomnál is többször vért adott egyéneket szólították ki a klub rögtönzött pódiumára, az előbbi két csoportba tartozók oklevelet, a legtöbb alkalommal embertársaikon segítő személyek pedig plaketteket vehettek át Bratoljub Brkljača ezredestől, az újvidéki Vöröskereszt elnökétől. Brkljača elmondása szerint rendkívül humánus tett a véradás, mely életet menthet számos alkalommal. Örömet ad a véradónak, aki tudja, hogy önfeláldozásával másokon segít, s reményt a betegnek, aki tudja, hogy lehetősége van a felépülésre, mutatott rá. Az eseményen Boris Bajić, a képviselőház helyettes főtitkára üdvözölte a vendégeket, jó egészséget kívánt valamennyiüknek, hogy továbbra is segíthessenek azokon, akiknek szükségük van vérátömlesztésre.

A kitüntetésben részesített véradók (Fotó: Ótos András)

A kitüntetésben részesített véradók (Fotó: Ótos András)

Dr. Sanja Bogdanović, a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet megbízott igazgatója újságíróknak nyilatkozva kifejtette, rendkívül jelentős láncszemet jelentenek az önkéntes véradók az egészségügyben, a vérátömlesztési intézet teljes tevékenysége ezeknek az egyéneknek a jóindulatán alapul. Általában véve elmondható, hogy a negatív vércsoportokba tartozó személyek jelentkezése rendkívül fontos az intézet számára, hiszen a lakosság körében ezen az égtájon minden vércsoportnak mindössze a tizenöt százaléka Rh-negatív.

A Vöröskeresztnek megbízatása van arra, hogy folyamatosan minél több embert győzzön meg az önkéntes véradás fontosságáról, jelentette ki Dragan Lazić, az újvidéki Vöröskereszt titkára. Tavaly 12 ezer egységnyi vért gyűjtöttek be Újvidék területén, ami meglehetősen jó eredménynek bizonyult. Új véradók is jelentkeznek, 2018-ban 1204-en voltak, ismertette az adatokat.

Željko Miladinov már 37 alkalommal adott vért, plakettel ismerték el segítőkészségét. Elmondta, szeretne segíteni az embereken, három gyermek édesapja, a családi értékek és az egészség megőrzése mindig is fontos volt a számára. Hozzátette, továbbra is adni fog vért, először tizenegy évvel ezelőtt vállalkozott erre az emberbaráti tettre. Ismerőseit is folyamatosan rá próbálja beszélni ugyanerre, sokan tartanak a véradástól, megkísérli eloszlatni a félelmeiket.