2024. március 28., csütörtök

Az ENSZ humanitárius tűzszünetre szólított fel Líbiában

Ideiglenes humanitárius tűzszünetre szólította fel az ENSZ a líbiai konfliktusban harcoló feleket, miután a múlt héten legalább 35-en vesztették életüket a kiújult harcokban, hétfőn pedig újabb légi csapást hajtottak végre a tripoli nemzetközi repülőtér ellen.

"Az ENSZ ismételten sürgeti az ideiglenes humanitárius tűzszünetet a civilek és a sebesültek kimenekítése érdekében a harcokban érintett körzetekből" - áll a közleményben, amelyet Maria Ribeiro, az ENSZ humanitárius segélyezésért felelős koordinátora jegyzett.

Ribeiro sürgette a feleket, hogy biztosítsák a civilek biztonságát, továbbá kíméljék az infrastruktúrát, beleértve az iskolákat, kórházakat és a közszolgáltatásokat ellátó létesítményeket is, továbbá tegyék lehetővé a bejutást a veszélyeztetett körzetekbe a tűzszünet idejére.

Hétfőn azonosítatlan harci repülőgép hajtott végre légicsapást Tripoli egyetlen működő repülőtere, a Mitiga nemzetközi repülőtér ellen. A repülőtér vezetőségének a közlése szerint az incidensnek nem voltak áldozatai, szemtanúk beszámolói szerint viszont az utasok közt pánik tört ki. A légicsapások végrehajtójaként pedig az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNA) jelentkezett.

Az LNA már vasárnap hajtott végre támadásokat a nemzetközileg elismert egységkormány ellenőrzőpontjai ellen a főváros déli részén. Később Ahmed al-Miszmari, az LNA szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kudarcba fulladt a kormányerők támadása a tripoli reptér visszaszerzésére.

A kormányerők ugyanakkor tegnap még azt állították, hogy Mitiga az ellenőrzésük alatt áll.

A tripoli székhelyű egységkormány egészségügyi minisztériumának vasárnapi bejelentése szerint legalább 32 ember vesztette életét, és mintegy 50-en megsebesültek a harcokban azóta, hogy az LNA múlt csütörtökön offenzívát indított Tripoli - és az ott lévő, nemzetközileg elismert egységkormány - ellen.

A szembenálló felek az ENSZ vasárnapi, ugyancsak a humanitárius tűzszünetet sürgető felhívására nem reagáltak.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és a nemzetközi közösség most attól tart, hogy Haftar offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.