2024. március 29., péntek

Kampánykezdés Magyarországon

Szombat óta kaphatják meg Magyarországon a Nemzeti Választási Irodától a pártok az ajánlóíveket a május 26-ai, európai parlamenti választáson indulásához. Az induláshoz 20 ezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük. A Nemzeti Választási Bizottság eddig 24 pártot vett nyilvántartásba, ezek szombat óta vehetik át az íveket, és ezzel kezdetét vette a több mint két hétig tartó aláírásgyűjtés.

Mivel az EP-választáson választójoga van – és így lista ajánlására is jogosult – annak a magyar állampolgárnak is, akinek az Európai Unión kívüli lakóhelye van, külön ajánlóív szolgál a magyarországi lakcímű és személyi azonosítójú választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére, illetve a magyarországi lakcímmel vagy személyi azonosítóval nem rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére.

A pártok április 23-án 16 óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és addig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél. A törvény tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzés közben. Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben, illetve a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen (például áruházi parkolóban). 

Aláírást gyűjt a Fidesz Budapesten (Fotó:MTI)

Aláírást gyűjt a Fidesz Budapesten (Fotó:MTI)

A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként ezer forint bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. A 2014-es EP-választáson a pártokat összesen 92 millió forinttal bírságolták meg az idejében le nem adott ajánlóívek miatt.

A pártok egy része már szombaton megkezdte aláírásgyűjtő akcióját. A Fidesz arra kéri a magyar embereket, hogy aláírásukkal támogassák Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos programját a bevándorlás megállítására – jelentette be Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton. Újságíróknak elmondta: az egész országban több mint 20 ezer aktivistával kezdték meg szombaton az aláírások gyűjtését, minél több emberrel szeretnének közvetlenül is beszélni Európáról, Magyarországról és az európai parlamenti választás tétjéről. Sorsdöntőnek nevezte a májusi EP-választást, és úgy vélte, ilyen nagy tétje még soha nem volt európai parlamenti voksolásnak, mint most, mert nagyon fontos, hogy megállítsák Európában azt a bevándorláspárti politikát, amely veszélyes Európára, az európai nemzetekre és az európai kultúrára is.

Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy elutasítják az „európai egyesült államok lázálmát”, és ehelyett azt szeretnék, hogy Európa továbbra is a nemzetek együttműködésén alapuljon.

A Fidelitas elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választáson a fiatalok jövője a tét, ezért is kell támogatni Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos, a bevándorlás megállítását célzó programját.

Böröcz László kiemelte: európai parlamenti választásnak soha nem volt még akkora tétje, mint a mostaninak, hiszen ha az Európai Uniónak bevándorláspárti vezetői lesznek, akkor Európa „elesik”, és a fiatalokra egy olyan világ vár, ahol idegenek lesznek saját szülőföldjükön.

Mint fogalmazott, azok a brüsszeli bevándorláspárti vezetők, akik az elmúlt években menedzselték az Európába irányuló bevándorlást, elárulták a fiatalokat. Szerinte a fiataloknak vissza kell venniük az irányítást a bevándorláspárti politikusoktól, és hangot kell adniuk annak, hogy „szeretnék megőrizni Európát az európaiaknak, Magyarországot pedig magyar országnak”.

A Fidesz országszerte több mint kétszáz fórumot tart majd a választás kampányában, ezeken miniszterek, államtitkárok és a kormánypárt vezető politikusai is részt vesznek.

Az MSZP–Párbeszéd szombat óta óriásplakátokon hívja föl a figyelmet a szociális Európa megvalósítását célzó programjára, ma pedig elkezdi az aláírások gyűjtését. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető szombaton Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a két párt felkészült és létrehozta az egyetlen közös ellenzéki listát. Hozzátette: minden eszközzel igyekeznek eljuttatni üzeneteiket a választókhoz, országszerte 300 óriásplakáton és 200 city light poszteren hirdetik az MSZP–Párbeszéd közös listáját. Az MSZP elnöke közölte: a szociális Európáért, a közös uniós minimálbérért, minimálnyugdíjért és minimális családi pótlékért küzdenek. Tóth Bertalan rögzítette: nem hisznek a nemzetállamok Európájában, mert az arról szól, hogy a nemzetállami populista, már-már szélsőjobboldali erők a saját hatalmukat akarják megőrizni, leépítve Európában a fékek és egyensúlyok rendszerét.

Demeter Márta és Vágó Gábor: Az LMP több fronton is a multinacionális cégek ellen küzd (Fotó:MTI)

Demeter Márta és Vágó Gábor: Az LMP több fronton is a multinacionális cégek ellen küzd (Fotó:MTI)

Az LMP társelnöke, Demeter Márta a párt uniós aláírásgyűjtését elindító budapesti rendezvényén a májusi választás tétjének nevezte, hogy lesznek-e az Európai Parlamentben olyan emberek, akik a valódi magyar érdeket képviselik. A politikus leszögezte, hogy Magyarországot és az Európai Uniót is fel kell készíteni a 21. századi kihívásokra. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a multinacionális nagyvállalatok a profit érdekében lényegében „leuraltak országokat, leuralták a politikát és az embereket is”. Demeter Márta az európai minimálbér bevezetésének szükségességéről is beszélt, s arról, hogy pártjuk harcolni fog azért, hogy a multinacionális cégek helyett a hazai kis- és közepes vállalkozások kapjanak támogatásokat.

A sajtótájékoztatón Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője elmondta, hogy nemcsak Magyarország, de egész Európa a klímakatasztrófa nyomása alatt van. Amikor a miniszterelnök „stratégiai szövetségesei”, az autógyárak azért „kartelleznek”, hogy ne kelljen megvalósítaniuk a kibocsátáscsökkentési célokat, akkor Orbán Viktor megvédi ezeket a cégeket. Európát és Magyarországot foglyul ejtették a „klímabűnöző nagyvállalatok”, az LMP-nek pedig az a feladata, hogy kiszabadítsa az országot és a kontinenst ezeknek a cégeknek a fogságából – jelentette ki a politikus.

A Munkáspárt szerint Európa válságban van, és nem a bankok érdekeit szolgáló milliárdosoknak, hanem a munkásoknak kell eldönteniük a kontinens jövőjét. Thürmer Gyula, a párt elnöke szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, rendkívüli jelentőségük van a választásoknak, mert az Unió válságban van, amit jól példáz, hogy az Egyesült Királyság kilép, a migránsválságot nem tudják megoldani, és a „háború szélén” állnak Oroszországgal. A Munkáspárt válasza az, hogy másik Európát akarnak, amelyben a nemzetek szuverén jogát tiszteletben tartják, a nemzetek megőrizhetik szuverenitásukat. „Mi magyarul akarunk beszélni, gondolkodni és cselekedni” – fogalmazott Thürmer Gyula. Hozzátette: a leghatározottabban elutasítják az európai egyesült államok tervét, mert az csak az európai milliárdosok és a nagytőke, nem pedig az emberek érdekeit szolgálja. Olyan Európát szeretne a Munkáspárt, amely nemcsak a gazdagoknak jó, hanem a tömegek, a szegények, a dolgozók is jól érzik benne magukat.