2024. április 26., péntek

Nemzettudatban gondolkodni

Szombaton a bácsfeketehegyi kultúrotthonban nemzetpolitikai konferenciát tartottak, Töltsük meg tartalommal Kárpát-medencét! címmel.

Dr. Szili Katalin (Tóth Péter felvétele)

Dr. Szili Katalin (Tóth Péter felvétele)

A határon átívelő eseményt a PROKON Egyesület, a Feketics Művelődési Egyesület és a Kolozsvári Magyar Politológushallgatók Társasága szervezte, és többek között részt vett rajta dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, valamint Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

Dr.Szili Katalin a Magyar Szónak a következőket nyilatkozta:

–A középiskolás és egyetemista diákokat arról tájékoztatjuk, hogy mit jelent a nemzetpolitika, mit jelent a nemzettudat, mit jelent az a nemzetstratégia, amit a kormányzat folytat 2010 óta. Három dologban van egyetértés a nemzeten belül, ez a állampolgárság, a választójog és az autonómia kérdése.

Ezek tekintetében úgy gondolom, hogy most, 2019-ben, az európai parlamenti választás előtt az egyik legfontosabb üzenet az, hogy az a Kárpát-medencei magyarság – amelynek a nagy része már európai állampolgár – tényleg olyan együttműködésben tudjon élni, amelyben a szülőföldön maradás, boldogulás és gyarapodás biztosított.