2024. április 19., péntek

Frigyre lépett a Fiat a Teslával

Az olasz autógyár kissé lemaradt az elektromos autók gyártásában, de büntetést nem fizetne

Megállapodott a Fiat Chrysler a Teslával, így az európai cég saját flottája részeként számolhatja el a jövőben az amerikai elektromosautó-gyár gyártmányait – írja a Financial Times. A brit lap szerint az olasz cég így akarja elkerülni azokat az EU-s bírságokat, amiket a károsanyag-kibocsátás megengedett szintjének átlépéséért fizetne. Az EU ugyanis ezzel a szabályzással akarja az autógyárakat rávenni arra, hogy minél több elektromos autót gyártsanak, ezzel arányaiban csökkentve a flotta károsanyag-kibocsátását, a Fiat azonban eléggé lassan reagált erre, és a sajtóhírek szerint inkább a Teslának fizet, hogy kikerülje a szabályozást.

Az egyelőre nem világos, mennyit fizet a Fiat Chrysler a Teslának. A brit üzleti napilap, a Financial Times szerint több száz millió eurós tételről lehet szó.

A szabályok szerint egyes autógyárak értékesíthetik a kreditjeiket. A Tesla csak ebből és csak az Egyesült Államokban körülbelül egymilliárd dollárnyi bevételre tett szert az elmúlt három évben. Arra is lehetőség van, hogy az autógyárak cégen belül átlagolják a kreditjeiket. Így tett például a Peugeot-t, a Citroënt és az Opelt gyártó PSA csoport.

A Fiatot és a Teslát a Financial Times és a Reuters is próbálta elérni, hogy a megállapodás hátteréről és pontos tartalmáról érdeklődjenek, de egyik lap sem járt sikerrel.