2024. április 19., péntek

Dr. Hadzsy Jánosra emlékeztek

Ünnepség a topolyai egészségházban

Dr. Hadzsy János 168 évvel ezelőtt született. Az orvos és humanista, jeles közéleti személyiség a topolyai egészségház névadója, akinek tiszteletére, április 5-ei születésnapja alkalmából, 2005 óta ezen a napon jegyzik az egészségház napját. Így emlékeznek és tisztelegnek a köztiszteletben álló orvos, humanista, sokoldalú közéleti személyiség alakja és életműve előtt.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Dr. Hadzsy János szobrának megkoszorúzásával kezdődött a topolyai egészségház napjának ünnepsége pénteken az intézmény udvarában.

Dr. Kálóczi Dóra igazgató ünnepi beszédében kiemelte, közös erővel, összefogással viszik tovább a néhai dr. Hadzsy János örökségét, akinek ismertette az érdemeit és életútját. A jelenlegi beruházások közül kiemelte a szülészeten a vajúdószoba és az ifjúsági tanácsadó kialakítását. Ez utóbbi keretében pszichológus, nutricionista, azaz táplálkozás-szakember, védőnő, nőgyógyász látja el tanácsokkal az igényeik szerint a fiatalokat.

Lapunknak nyilatkozva az igazgatónő elmondta, hogy a község kisebb rendelőiben is fejlesztenek, újítanak. Külön kiemelte a zentagunarasi rendelő teljes körű felújítását. A pobedai rendelőt is felújítják, illetve a falusi rendelők bejáratát akadálymentesítik. Az idén a város keleti részében található rendelő felújítása is a tervek között szerepel.

Az igazgatónő megköszönte az önkormányzat támogatását, külön kiemelve, hogy 2 millió dinárt fordítottak az akut szívinfarktusos betegek sürgősségi ellátására, 3,2 milliót az orvosok szakosítására, 5,3 milliót a falusi rendelő felújítására, karbantartására. További 1,5 millió dinárral támogatta az önkormányzat a megelőző tevékenységet, a felvilágosítást és a szűrővizsgálatokat. Dr. Kálóczi külön kiemelte a terhestornát, valamint a vastagbélrák korai felfedezésére irányuló szűrővizsgálatot. Az önkormányzat emellett 25 millió dinárral járult hozzá az egészségház korábbi időszakából származó adósságainak törlesztéséhez.

A létszámstop miatti gondokat is az önkormányzat támogatásának köszönhetően sikerült áthidalni, orvosokat, járművezetőket, takarító személyzetet sikerült meghatározott időre alkalmazni. A közelmúltban a minisztérium is jóváhagyta egy orvos, egy egészségügyi nővér és egy szülésznő alkalmazását határozatlan időre.

Kislinder Gábor polgármester elmondta, a pénteki községi tanácsülés napirendjén  szerepelt az egészségház működése, melyet önkormányzati segítséggel sikerült konszolidálni és továbbfejleszteni. Külön kiemelte, hogy a községi költségvetésben az egészségház támogatására előirányzott pénzek elköltésével az utolsó dinárig el tudtak számolni.

Az ünnepségen jelen voltak az egészségház osztályvezető főorvosai, főnővérek, részlegvezetők. Átadták az elismeréseket a 35, 40 éve ott dolgozóknak. Az intézmény 22 dolgozója vehette át az elismerést, de köszönőlevelet adtak át a polgármesternek, Saša Srdićnek, a községi képviselő-testület elnökének és a topolyai helyi közösség képviselőjének a támogatásáért és a gyümölcsöző együttműködésért. 

A rendezvényen jelen volt dr. Hadzsy János azonos nevű dédunokája, aki tagja a községi képviselő-testületnek is.

Az egészségház névadója 1851. április 5-én született Szentesen. Iskoláit Szentesen, az orvosi egyetemet Pesten végezte el. Négy éven át a Rókus Kórház különböző osztályain gyakornokként dolgozott, szakosította magát. 1878-ban rokonlátogatóba ment Topolyára. Megragadta a bácskai kisváros, amely akkor éppen községi orvos nélkül volt. Megpályázta, és elnyerte az orvosi állást, amelyet ettől számítva 25 éven át betöltött. Egy személyben volt általános orvos, szülész, sebész és szemorvos. Orvosi naplójának tanúsága szerint igen sok beteg kereste fel az akkori Magyarország minden részéből, de Ausztria, Horvátország, Bosznia, Szerbia, Románia, Csehország és Németország városaiból is mentek hozzá. Az ő érdeme, hogy 1892-ben nem ismétlődött meg az 1873-ban 511 emberéletet követelő kolerajárvány. A szegényeket ingyen gyógyította, saját pénzéből vett épületeket, amelyekben rendelőt alakított ki, anyagilag támogatta az első artézi kút fúrását is.