2024. április 20., szombat

Nem sétáltak el a Pinkhez

Ismét hatalomellenes tüntetést tartanak Belgrádban

Tizennyolcadik alkalommal tartják meg Belgrádban ma este az Egy az öt millióból elnevezésű hatalomellenes tüntetést. Korábban arról lehetett hallani, hogy a főváros központjából a tiltakozók elsétálnak majd a Pink kereskedelmi televízió dedinjei székházához, ahol a „szabad Szerbia híradóját" tartják meg és kifejezik elégedetlenségüket ennek a médiaháznak a tudósításai iránt. A szervezők a tüntetés elején bejelentették: mégsem lesz séta a Pinkig.

A kereskedelmi tévénél pedig felkészültek a tiltakozó tömeg „fogadására”: vizet és üdítőt helyeztek a székház elé felállított asztalokra, az épülethez hangfalakat állítottak, a médiaház tulajdonosa, Željko Mitrović pedig felvette a lemezlovas szerepét, s zenés bulit helyezett kilátásba. A székházra transzparenseket függesztettek, melyeken elutasítják az erőszakot és provokatív üzeneteket fogalmaztak meg az ellenzéki vezetőkhöz.

A Szövetség Szerbiáért vezetői a séta helyett amellett döntöttek, hogy koszorút helyeznek el a Pink székháza mellett Oliver Ivanović meggyilkolt koszovói szerb vezető emlékére, majd távoztak a helyszínről, s Belgrád központjában zajlott le a tüntetés, ahogyan a korábbi hónapokban is. Branislav Lečić színművész, a Demokrata Párt tagja felszólalásában azt mondta: soha nem is gondolták komolyan a Pinkhez vezető hosszú sétát, csupán kelepcét akartak felállítani Mitrovićnak, amelybe az bele is sétált a nagy előkészületekkel.

A tüntetők a rezsim távozását, a hatalom tisztségviselőinek lemondását követelték.

Az első Egy az öt millióból megmozdulást tavaly október 31-én tartották meg, azóta Szerbia szerte heti rendszerességgel összegyűlnek az elégedetlen polgárok.