2024. március 29., péntek

Régóta dédelgetett terv válhat valóra

Az önkormányzat egyelőre nem tud dűlőre jutni a szeméttelep közelében illegálisan felépített házak tulajdonosaival

Az Újvidékre tervezett új regionális hulladéktároló a tervek szerint évente 160 000 köbméter szemetet lesz képes fogadni, a szemetet Újvidéken kívül Temerinből, Verbászról, Bácspalánkáról, Belcsényből, Zsablyáról, Szentamásról és Bácspetrőcről hozzák majd a tartományi székváros melletti szeméttárolóba.

Nem messze a szemétteleptől ezekben a házakban  életvitelszerűen élnek (Ótos András felvétele)

Nem messze a szemétteleptől ezekben a házakban életvitelszerűen élnek (Ótos András felvétele)

Az új hulladéktároló a projekttervezet szerint 247 hektáron terül majd el, a jelenleg üzemelő szeméttelep közvetlen közelében alakítják ki, és 70 000–160 000 köbméter hulladékot fogadhat majd évente.

Évek óta arról hallani politikai és környezetvédelmi körökben, hogy Újvidéknek nagy szüksége lenne egy nagyobb hulladéktárolóra, de sokan a jelenleg üzemelő szeméttelep felújításáért szállnak síkra. Több tanulmány is elkészült a témával kapcsolatban, amelyek arról szólnak, milyen szemétfeldogozó üzemet szükséges építeni a szeméttelep mellé, miféle szemétválogatót kell üzemeltetni a hulladék újrahasznosítása végett. Sokan azt szeretnék elérni, hogy a szeméttelepet, vagy a jövőben megépülő hulladéktárolót a város peremétől messzebb kellene megépíteni, hiszen a mostani csupán 6 kilométerre van Újvidék központjától.

Az Urbanizam közvállalat közszemlére bocsájtotta a regionális hulladéktároló megépítésének tervét, amelybe minden polgár betekintést nyerhetett. A legújabb tervek arra engednek következtetni, hogy az újvidéki önkormányzat és a környező községek komolyan foglalkoznak hulladéktárolás problémájának a megoldásával.

Lapunk is betekintést nyert a közszemlére bocsájtott regionális hulladéktároló tervébe, amelynek tartalmából kiderült, az üzemben lévő városi szeméttelepen nincs megfelelőképpen megoldva a felszíni vizek elvezetése. A felszíni vizet jelenleg a Vrbak csatornába engedik, ezt a „megoldást” azonban sokan nem tartják megfelelőnek. A Čistoća közvállalat pedig emésztőgödröt használ a szennyvíz tárolására. A szeméttelep vízellátása sem a megfelelő, mert jelenleg nagyon gyenge a víznyomás az egész területen, a vizet három fúrt kútból nyerik.

Zöldövezet helyett szeméthegy (Ótos András felvétele)

Zöldövezet helyett szeméthegy (Ótos András felvétele)

A legújabb tervek szerint az új hulladéktárolóból a felszíni vizeket továbbra is a Vrbak csatornába engednék, de előtte megtisztítanák, így kevésbé lenne szennyező. Ezenkívül tervben van a szennyvízhálózat megépítése is a hulladéktároló területén.

A most üzemelő szeméttelep nincs megfelelőképpen elkerítve, csupán egy természetes „akadály” van a szemét és a körülötte elterülő mező között, magyarán: bozót, nádas és pár fa állít természetes falat a szeméttelep köré. A hulladéktároló épírtési tervéből kiderül, hogy a Városi Kertészet zöldövezetet alakít ki a szeméthegy köré, ez állítólag amellett, hogy elkeríti a szeméttelepet, meggátolja a szennyezett levegő áramlását a város irányába. A Városi Kertészet fákat, sövényeket és füvet ültet majd a zöldövezetbe. A szakértők szerint ez arra lesz jó, hogy a szennyezett részecskék ne hagyhassák el a szeméttelep területét.

A felsoroltakon kívül a tervben szerepel még, hogy felújítják a szeméttelep felé vezető bekötőutakat is, a jövőben megépülő komplexum területén belső úthálózatot építenek, parkolókkal együtt. A védelem alatt álló energetikai korridor részén a terv szerint új sportközpontot és áramelosztó-állomást terveznek.

Ami a hulladék tárolását illeti, a legjobb esetben is csak 30 000–40 000 köbméternyi szeméttel lehet csökkenteni a szemét beáramlását. A beérkező hulladékot a tervek szerint feldolgozzák, környezetvédelmileg elfogadhatóbb formában kerülhet tárolásra, ami csökkentheti a mennyiséget.

A szeméttelep közelében nem szabad építkezni, de az elmúlt évek során sokan illegálisan házakat, különféle objektumokat építettek (Ótos András felvétele)

A szeméttelep közelében nem szabad építkezni, de az elmúlt évek során sokan illegálisan házakat, különféle objektumokat építettek (Ótos András felvétele)

Az új hulladéktároló terve kiötlőinek véleménye szerint a szeméttelep pillanatnyilag nem okoz közvetlen vagy azonnali károsodást az egészségre, inkább közvetett hatásokról van szó. Példának okáért, ha rossz irányba fúj a szél, akkor a szeméttelepről a kellemetlen szagok és egészségügyileg káros anyagok kerülhetnek a lakott körzetbe. Ebbe a kategóriába tartozik még az is, ha a kóbor kutyák/macskák a szeméttelepen táplálkoznak, és utána természetesen lakott településeken ürítenek, fertőznek. Nem utolsósorban rendkívül veszélyes, hogy a jelenlegi szeméttelepen nincs jól megoldva a szennyvíz elvezetése, ezért a mérgező anyagok a föld alatti víztárolókba szivárognak…

– A terv lehetővé teszi, hogy olyan környezetvédelmi intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek biztosítják a közművesítési szolgálatok környezetvédelmileg elfogadható szintjét, beleértve a földterület racionális használatát, és a parcellák infrastrukturális felszereltségét. A megfelelő infrastruktúrának köszönhetően könnyebben lehet majd ellenőrizni a hulladéktároló és környéke működését és környezetvédelmi hatását. Ebben az értelemben biztosítani kell, hogy ne kerüljön sor légszennyezésre, a talaj szennyezésére, ne keletkezzen túl nagy zaj a hulladéktároló működése alatt, és nélkülözzék az elektromágneses hullámok kibocsátását. Ezzel egy időben a hulladéktároló területén rendkívül fontos követni a szeméttárolás hatásait a környezetre, valamint a hulladéktároló minden része működésének egyidejű ellenőrzésére van szükség – áll a szakértők által összeállított tervezetben.

Az Urbanizam közvállalatban elmondták lapunknak, hogy a közszemlére bocsájtott tervre több megjegyzés érkezett a polgárok részéről. Ezek zöme arra vonatkozott, hogy nincsenek megelégedve a jelenleg üzemelő szeméttelep és az időközben illegálisan felépített objektumok (Nemanovci városrész) közötti távolsággal, amely egyes épületek esetében kevesebb mint 500 méter. Az említett objektumok egy részében állandó jelleggel laknak, ami számukra elfogadhatatlan, hogy ilyen közel legyen a szeméttelep. A polgárok egy része azt követeli, hogy a tervben lévő új hulladéktárolót helyezzék távolabb ezektől az objektumoktól. A közvállalat a megjegyzéseket megvitatja, és döntést hoz az üggyel kapcsolatban. A hatályos városi rendelkezések értelmében azonban a szeméttelep nem 500, hanem legalább 300 méteres távolságra helyezkedhet el a településen kívül épített házaktól, objektumoktól.

A projekt szerint a hulladéktárolóba az eddigi gyakorlatot betartva ezentúl sem lesz engedélyezett a veszélyes szemét tárolása (Ótos András felvétele)

A projekt szerint a hulladéktárolóba az eddigi gyakorlatot betartva ezentúl sem lesz engedélyezett a veszélyes szemét tárolása (Ótos András felvétele)

Az Urbanizamban hangsúlyozták, a Nemanovci körüli rét 2005-ig tanyaként volt nyilvántartva, ahol idővel illegális építkezésbe kezdtek többen, és családi házakat építettek. 2005-ben az újvidéki önkormányzat egy tervet dolgozott ki az objektumok legalizálása érdekében, mert így el lehetett kerülni, hogy kiköltöztessék a családokat. Természetesen ezzel egy időben a közvetlen közelben működött és működik ma is a városi szeméttelep, amely a törvénytelen építkezés előtt is itt helyezkedett el. Mivel az újvidéki önkormányzat segítségével időközben legalizálták az objektumokat, az előírt 300 méteres távolság a tervek szerint be lesz tartva, mivel olyan területről van szó, amely településen kívül helyezkedik el. A közvállalat szerint a polgárok nagy része nem ismeri pontosan a városi előírásokat, ezért egy településen kívül eső területen törvénytelenül építették meg házaikat, objektumaikat, majd csak később legalizálták őket. Ennek függvényében nincs alapja annak a követelésnek, hogy a hulladéktároló legalább 500 méterre legyen az objektumoktól.

Az új hulladéktároló tervével kapcsolatban nyilatkozott Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is, aki szükségesnek tartja a megépítését, de ezt a polgárok is megérzik majd a zsebükön, mert a nagyberuházás sok pénzbe kerül.

– A polgároknak tudniuk kell, hogy az új hulladéktároló megépítése a közművesítési díjszabás havi költségeit növeli, de végre rendezett lesz a szemétkihordás, mindent a törvényekkel összhangban végzünk. A jelenlegi szemétkihordási díj nem felel meg a valós költségeknek, ezért fenntarthatatlan – mondta Vučević. A polgármestert aggasztja a tény, hogy a jelenlegi szeméttelep körül sok az illegálisan megépített objektum.

– Azoknak az objektumoknak nincs ott a helyük. Ha kitelepítenénk az ott élő családokat, akkor viszont nagy ellenállásba ütköznénk, szóval nagyon sok munka áll előttünk … – magyarázta a polgármester.